105 LET MARIE KLÍMOVÉ

28.10.2017 15:28

 

„Ještě nechci umřít…“

Marie Klímová, 105 let

 

 

 

Marie Klímová je žena, která zažila Rakousko-Uhersko, První republiku, fašistický Protektorát Čechy a Morava, čtyřicet let budování socialismu, demokratické Československo a následně i Čechy. Nechyběla před pár dny u volební urny, ať ta jakkoli přišla za ní domů, ne paní Klímová do volební místnosti. Hovoříme o ženě, milé a čiperné paní, která se v pátek 27. 10. 2017 dožívá v Kryrech ve vzácné duševní i fyzické kondici neuvěřitelných 105 let. Je nejstarší obyvatelkou Kryr.

 

 

U příležitosti svého úctyhodného jubilea byla tento rok pozvána na oslavu do obřadní síně Městského úřadu Kryry, kam v půl jedenácté dorazila se svými vnuky a jejich rodinami. Sem jí přijel poblahopřát a přivezl skromný dárek a kytičku i hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Gratuloval samozřejmě starosta města Miroslav Brda, místostarosta Vojtěch Michálek nebo Kamil Kraus.

 

Paní Marie Klímová se narodila v neděli 27. října 1912 v obci Černčice u Petrohradu. Je čtvrtá ze šesti dětí. Vystudovala obchodní akademii a větší část života strávila ve státní správě. Má dva vnuky a čtyři pravnoučata, jež nesmírně miluje. V důchodu je již skoro plných padesát let. Ve svém mládí se aktivně věnovala sportu, zejména tenisu a turistice. I v současnosti velice aktivně sleduje sportovní dění a má všeobecný přehled o většině druhů sportu a sportovců. Rovněž s velkým zájmem sleduje dění v politice – jak v celosvětové, tak i v naší zemi. Již patnáct let žije v Domě s pečovatelskou službou v Kryrech.

 

U malého pohoštění se pak v obřadní síni Marie Klímová rozpovídala. Vyprávěla, že vstává kolem půl osmé ráno. Oblékat se musí sama – na tom trvá její osobní asistentka paní Ilona Reiserová. „Je to součást rehabilitace,“ vysvětlila. Snídaně - s tou pomáhají zaměstnankyně pečovatelského domu. Pak trocha četby. Dnes už to není příliš o knížkách, ale spíš o novinách a časopisech. A křížovky! Ty paní Klímová luští ráda a dobře. Potom oběd, pokud zdraví dovolí, pak odpolední procházka. Při mizerném počasí se projde po chodbě pečovateláku, je-li hezky, vyráží na Malou Stranu.

 

Po večeři televize. Má ráda seriály – zmiňuje například „Ordinaci v růžové zahradě“. A hlavně sleduje sport. Nade vše miluje tenis, ten nakonec celý život hrála. Asi dobře… její vnuk zavzpomíná, jak mu bylo dvanáct, babiččce třiašedesát. Hravě ho porazila. Paní Klímová nepohrdne ale ani fotbalem nebo hokejem. Spát chodí kolem půl desáté. „Pokud ovšem není v televizi nějaký ten sport,“ směje se na paní Klímovou její osobní asistentka, „to pak vydrží u televize i do dvou do rána.“

 

Paní Klímová, především hodně zdraví. Všechno nejlepší!

 

FOTOGRAFIE ALLY ŽELÍNSKÉ