24. SETKÁNÍ RADIOAMATÉRŮ VE STROJETICÍCH

10.09.2017 10:54

 

 

V době mobilních telefonů a internetu - a zde sociálních sítí, ICQ či Skype - zní pojem radioamatér poněkud archaicky. Přesto jsou mezi námi stále lidé, které baví zkoumat rádiové vlny a jejich šíření. Patří mezi ně i ti z Podbořanska, kteří se letos 9. září sešli již po čtyřiadvacáté.

 

 

 

 

 

Tato setkání, jež patří sice k těm menším, probíhajících však v o to více přátelské atmosféře, organizuje pan Zdeněk Říha, a to pravidelně již roky každou druhou sobotu v září. Zatímco dříve se tato setkání odehrávala v nedaleké Jesenici u rybníka nebo v Podbořanech, několik posledních ročníků proběhlo ve Strojeticích v Restauraci Tom.

 

 

 

 

 

 

Letos se na výzvu pana Říhy dostavila na tradiční setkání bezmála čtyřicítka nadšenců, pro něž vlny v éteru nejsou pouhým koníčkem, ale doslova koněm. Nakonec pořízení slušné aparatury není vůbec lacinou záležitostí. K tomu je třeba mít radioamatérskou licenci a radioamatérskou značku vydanou státem. K tomu je samozřejmě potřeba podstoupit také zkoušky.

 

 

Vysílat lze jen v přesně vymezených a celosvětově koordinovaných segmentech kmitočtového spektra (radioamatérských pásmech) a povolenými druhy provozu, schváleným výkonem atp. Každý radioamatér obdrží spolu s koncesí od úřadů vlastní země i volací značku, která je v rámci celého světa unikátní. Všichni radioamatéři z České republiky tak mají kupříkladu značky začínající písmeny OK, výjimečně OL. Sám pan Zdeněk Říha (OK1AR) se svému hobby věnuje neuvěřitelných šedesát let.

 

 

Ve Strojeticích zavzpomínal i na své začátky, kdy získat radioamatérskou licenci v rámci reálného socialismu byl problém. Vyjadřovat se k tomu musel tehdy kde kdo: nadřízenými v práci počínaje domovníky konče. Vysílačka se v té době nedala ani koupit, radioamatéři si své aparatury museli stavět. Dnes je situace jiná - radioamatérů ale ubývá. Stárnou a umírají. Co před třiceti, padesáti lety mohlo být komunikačním vrcholem, se v době chytrých mobilních telefonů a internetu může jevit jako anachronismus. Radioamatéři ve Strojeticích se však usmívají a krčí rameny: vědí to svoje. Nakonec jsou lidé, kteří hýčkají autoveterána, když si za zlomek jeho ceny mohou pořídit moderní vůz.

 

FOTOGALERIE 

(s fotografiemi, které laskavě poskytl pan Zdeněk Říha)