ADVENT 2017

09.12.2017 10:43

 

 

 

Stejně jako spousta dalších měst v celé České republice také Kryry v předvečer první adventní neděle rozsvítily svůj vánoční strom. Těsně před sedmnáctou hodinou požehnal stromu otec Alexander Siudzik, aby se přesně o páté vánoční symbol rozzářil. Nebe nad Schillerovou rozhlednou pak pestrými barvami rachejtlí vymaloval ohňostroj.

 

 

 

 

 

Slavnostnímu rozsvícení vánočního stromu, na který se přišly podívat stovky lidí, předcházel čtyřhodinový kulturní program.

 

 

V jeho rámci se za mrazivého počasí na náměstí před obecním úřadem představilo nejprve trio Kytiboys, tedy Marcela Nováková („Kytička“ – odtud, jak bylo vysvětleno, KYTIBOYS, přičemž ono KYTI je vlastně kytí…), Martin Říhovský (ředitel ZUŠ Podbořany) a Jirka Staněk. Hráli výborně a líbili se. Bc. Martin Říhovský pak představil některé ze žáků své školy, kteří zahráli na klávesy, zobcovou flétnu či kytaru. Většina z nich, šlo o děvčata, jsou právě z Kryr. Vystoupili i studenti naší základky, kteří pod vedením paní učitelky Kavalerové přednesli několik s adventem úzce spjatých písniček či básniček. A pak i děti z mateřské školy Pohoda. Jako pokaždé (ještě to neznají…) na jedničku s hvězdičkou!

 

 

Zazpívala také několik písní Klára Kavalerová – tu první věnovala památce Evě Pezlarové. Paní učitelka pak dovedla odpoledne až do slavnostního finále.

 

 

Jak vypadal vánoční trh? Tradičně na náměstí vyrostla spousta stánků, které nabízely, stejně jako loňského roku, převážně adventní zboží. Za luxusní cenu jste si tu mohli koupit i vánočního kapra - místní podnikatel Pavel Šilhánek totiž ceny nezvedl, kilo tradičního štědrovečerního šupinatce bylo za 70 korun, takže kdo tady nakoupil, určitě neprohloupil. Letos chyběl prodej stromků. Škoda, to k vánočním trhům bezpochyby patří. Pokud jde potom o občerstvení, pak se vedle teplých nealko nápojů podávala medovina, grog nebo svařené víno. Místní hasiči – tento rok poprvé - přijeli na náměstí s polní kuchyní a nabízeli skvostný guláš nebo hasičský punč.

 

Otevřeny byly tradičně i brány kostela Narození Panny Marie (sdružení Dietrich se pochlubilo, co pro chátrající kostel udělalo; a chvála této skupině nadšenců za jejich snahu…) a v kryrské škole – ta je rok co rok vynikající a bezchybná - byla připravena, kromě jiného, expozice novoročenek. Jako každoročně jsem se sice těšil na betlémy, které však vzhledem k výše uvedenému nebyly – i přes to základku navštívily stovky lidí.

 

 

Vraťme se ještě na chviličku na náměstí o sedmnácté hodině: už jsem jednou zmínil, že tu byly stovky lidí. Přivítaly příchod vánoc dobrou náladou, pohodou, která k těmto svátkům nepochybně patří. Návštěvníci adventní slavnosti dobře nakoupili, dobře se najedli, dobře napili, spolu s účinkujícími si zazpívali a někteří dokonce i zatancovali. Zasvítili si – byl to advent světel. Svíčkami, baterkami, mobilními telefony. V tu pravou chvíli byly Kryry prostě plné světel. Pozdravit město a jeho obyvatele a návštěvníky přišel i starosta Miroslav Brda, který byl nakonec vidět – tu a tam - i v průběhu celého odpoledne.

 

 

Zbývá dodat, že i letošní adventní slavnost svým neopakovatelným způsobem moderoval emeritní ředitel ZŠ Kryry Kamil Kraus a celá záležitost proběhla opět ve vynikající režii pana Petra Ulkeho.  

 

FOTOGALERIE