FILMAŘI SE VRÁTILI DO BĚSNA

18.12.2016 10:08

 

 

Běsno se opět vrátilo do minulosti – tentokrát do 60. let 20. století. V produkci německé televize ZDF (česká koprodukce Wilma Film) tu ve dnech 4. – 10. 12. 2016 natáčel režisér Alexander Dierbach pokračování třídílného televizního filmu „Tannbach – Schicksal eines Dorfes“ („Tannbach – Osud jedné vesnice“).

 

Tannbach je německá říčka, která protéká malou vesnicí Mödlareuth. Za dnešní slávu vděčí tato obec vlastně náhodě, jejíž kořeny je třeba hledat na počátku 19. století, v období napoleonských válek. Tehdy byla totiž nově stanovena hranice mezi Bavorským královstvím a knížectvím Reuss. Hraniční linie od té doby probíhala korytem potoka Tannbach, zhruba prostředkem vesnice. Po desítky let to na život obce nemělo prakticky žádný vliv, a to ani poté, co se v roce 1920 Reuss stalo součástí Durynska. Vesničané se bez problémů navštěvovali, škola i hospoda stály na durynské straně, do kostela se chodilo do sousední bavorské obce Töpen a nikomu to nevadilo. 

 

Problém nastal až po 2. světové válce v souvislosti s rozparcelováním Německa na okupační zóny, kdy se Bavorsko stalo součástí amerického sektoru a Durynsko připadlo pod sovětskou správu. V Mödlareuthu východoněmečtí soudruzi postavili stejnou zeď, jaká stála v Berlíně. Ostatně i proto se této obci říkalo Malý Berlín. A do této vesnice vložili autoři televizní ságy několik příběhů, na jejichž základě chtěli ukázat poválečná léta a počátek německého rozdělení.

 

Třídílný televizní epos měl v Německu premiéru v lednu 2015. Měl obrovský úspěch, každý díl sledovalo 7 miliónů diváků.

 

Pokračování této série pak mělo první klapku 20. září 2016. „Jedeme až do konce ledna příštího roku, v plánu máme pětasedmdesát natáčecích dní," uvedl producent Filip Hering ze společnosti Wilma Film.

 

 

S natáčením v Běsně souhlasili zastupitelé Kryr, pod které tato obec spadá. Na filmování se podíleli nejenom místní obyvatelé, ale přispěli i zaměstnanci kryrského MÚ nebo také místní dobrovolní hasiči, kteří v Běsně asistovali jako dozor při natáčení scén, ve kterých byla použita pyrotechnika (FOTOGRAFIE A VIDEO Z FACEBOOKOVÉHO PROFILU SDH KRYRY).

 

Pro Kryry filmování v Běsně znamená přísun 150 tisíc korun, které půjdou na revitalizaci zdejšího rybníka.