KLÁNÍ O KRAKOVECKÝ MEČ

15.06.2012 05:54

 

Již nějaký čas bylo předem avizováno, že se naše obec letos zúčastní soutěže „Klání o krakovecký meč“, kterou v sobotu 9. června 2012 uspořádal Svazek měst a obcí Rakovnicka.

Zpráva se - samozřejmě až poté, co byla víc než aktuální, když už doslova hořela - rozšířila (náhle…) rychlostí blesku mezi zájemce. V jednu chvíli vše také nasvědčovalo tomu, že by v Kolešově sestavili družstva dokonce dvě. Žel sejde se situace s náhodou - a je po plánech. Doslova výživné je to v okamžiku, kdy se v předmětný den ráno v osm hodin odjíždí a do připraveného týmu máte místo sedmi jen čtyři soutěžící, a to včetně starosty.

Přesto všechno nakonec dobře dopadlo - z Kolešova odjelo regulérní soutěžní družstvo ve třech osobních vozech, celkem o sedmi členech - a k tomu doprovod (kuchař, masér, kadeřník, manažer, ..atd.)

Příjezd na „místo činu“ (rozuměj: obec Krupá, jejíž zástupci se v loňském ročníku soutěže „Klání o krakovecký meč“ umístili jako první) tak vyšel přesně na devátou hodinu ranní, přičemž bojový plac v Krupé byl již řádně zaplněn.

Kolešov tu vystavěl svou „bojovou základnu“, přičemž poté se každý ze zúčastněných měl možnost náležitě posilnit (někdo pivko někdo cígo), vyfasovat poukázky na jídlo a pití od Svazku měst a obcí Rakovnicka - a pak už proběhlo zahájení turnaje.

Je na místě říci, že do Krupé v sobotu 9. 6. 2012 dorazilo celkem sedm družstev: reprezentovaly obce Krupá, Kroučová, Kolešovice, Kolešov, Pšovlky, Rakovník a Senomaty. Soutěže pak byly čtyři dopoledne a čtyři odpoledne, přičemž celkový vítěz získal trofej „Klání o krakovecký meč“ pro rok 2012 - a právo pořádání příštího ročníku na domácí půdě.

Celý den skvostně odmoderovali jednooký rytíř a starý šéf hasičů.

V první soutěži bylo nutno ruční pumpou srazit pyramidu z plechovek, a to co nejvíce krát v rozmezí tří minut. Naše družstvo to dokázalo třináctkrát a společně ještě s jedním týmem to byl počet nejvyšší.

Další disciplína spočívala ve sbírání praporků ze země po dráze sestavené ze špalků a prken. Po takovémto chodníčku bylo třeba projít trať, sbírat praporky, nedotknout se země - a být nejrychlejší. Nebýt nešťastného klopýtnutí na startu jednoho z našich závodníků, byla by i zde druhá výhra, ale Kolešovské potěšilo i místo druhé. Do třetí disciplíny pak nastupovali za družstvo jednotlivci a tohoto úkolu se za nás ujal Michal Koukal. Jsa připásán ke stromu gumovým lanem musel přes jeho protitah dojít co nejdále - a místo, kam dorazil, označit na zemi praporkem. Michal si do této soutěže velice věřil a podpořen sportovní obuví v podobě kopaček na to vlétl, nicméně ze tří pokusů se podařil zapíchnout pouze jeden praporek, který stál a mohl být takto započítán. Byl to pokus číslo tři a takové bylo i pořadí družstva po ukončení tohoto kola.

Jako poslední soutěž před obědem bylo soupeření se zdatným šéfem hasičů - v kartách - a do této role se podruhé pustil Michal. Z této soutěžní disciplíny pro Kolešov pak plynul plný počet bodů, tedy na oběd se šlo SPOLEČNĚ A S CHUTÍ.

Co pořadatelé v poledne nabídli? Knedlo, zelo a flákotu vepřového k tomu. Bezchybné!

Po obědě se představil i „Železný muž“, na jehož těle jeho asistenti rozbili palicí obrubník. Vepřová s knedlíkem a se zelím a obrubník byl ovšem mimo program soutěže.

A máme tu nástup druhé poloviny soutěžního dne, kdy stále v myšlenkách soutěžících proplouvá ta na trofej nejcennější. Ale to je právě to, co tvoří bojového ducha. Pátá soutěž byla pak právě tou, která týmu řekla, že na prvenství musí být větší snaha. Zde šlo o protahování člena družstva lanovou sítí skrz naskrz a tam bohužel přišlo veškeré naše snažení vniveč a družstvo se poprvé ocitlo na samém konci bodování kola. Možná však tato ztráta byla tím, co nakoplo družstvo v soutěži následující, kde chlapi fantasticky prolétli opičí dráhou a opět získali plný počet bodů. V této disciplíně jsme zaznamenali také první zranění. Šlo to až do krve, ale obešlo se to bez sanitky a následné anestézie a operačního výkonu.. Další kolo bylo opět bez zisku bodu, neboť zde se jednalo o chuťové buňky pivařů a muselo se najít ze čtyř druhů zlatavého moku jedno vyvolené (Krušovice - sponzor klání). Tady kolešovští selhali a nezbylo jim, než s nadějí vyčkávat další soutěž. Ta se ukázala jako zlomová - v ní šlo o to porazit dvanáct lahví od piva hodem požární hadice. V této disciplíně jasně kralovala mužstva, která mají co do činění s požárními soutěžemi, což se Kolešova netýká. S pouhými třemi shozenými lahvemi končíme opět na chvostu. Poslední soutěž spočívala v plnění džberu vodou z rybníka. Tady tým naposledy zabojoval a dosáhl třetího nejrychlejšího času.

Trojka byla vůbec číslo, které náš tým provázel celý den, a tak nám byla souzena nakonec i v celkovém pořadí. Bylo to ale o prsa – druhý tým byl pouze o jeden bod za prvním a my dva body za prvním. Celý den bylo super počasí, lidé se dobře bavili.

Zbývá dodat, že příští ročník se postěhuje do Kroučové. Tato obec se v konfrontaci s ostatními ukázala být jako nejlepší. Druhý skončili borci z Rakovníka a třetí místo patřilo Kolešovu, který reprezentovali J. Hrdličková, D. Kuciak, M. Veselý, L. Charvát, M. Koukal, J. Fojtík a M. Sokol. Ostudu rozhodně neudělali!