PIETNÍ AKT V ŽATCI

14.07.2013 12:34

Přesně sedmdesát let poté, co nacisté vypálily 13. července 1943 obec Český Malín na ukrajinské Volyni, se v Žatci u památníku volyňských Čechů u hřbitova odehrál pietní akt. O tom, který se na sklonku minulého týdne uskutečnil přímo na místě tohoto bezprecedentního činu, jsme na těchto stránkách již informovali.

Poklonit památce zavražděných Čechů se přišlo několik desítek lidí. Mezi nimi i někteří z těch, kteří běsnění Němců na Ukrajině unikli. U pomníku nechyběla starostka Žatce, svého zástupce tu měl Senát České republiky, Krajský úřad Ústí nad Labem. Samozřejmě Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel nebo ministerstvo obrany. Mezi významnými hosty byl také europoslanec Jaromír Kohlíček (na obrázku vlevo) – i on položil k patám pomníku věnec a kytičku, i on se poklonil památce umučených Volyňáků. Žel právě jeho organizátoři pietního aktu zapomněli představit a přivítat, což pan europoslanec přijal s pobaveným úsměvem sobě tak vlastním.

Nekonečná pak byla řada všech, kdo k pomníku položili věnce a kytice. Jejich defilé trvalo bezmála půl hodiny a byl tu i starosta Kolešova Václav Porazík a delegace z Kryr vedená starostou Miroslavem Brdou. Vyhrávala vojenská hudba.

Kolem půl dvanácté vystoupili někteří z hostí s krátkými projevy, v nichž – většinou - připomněli tragické události v Českém Malíně.

Na závěr pietního aktu zazněla tradiční panychida a ukončen byl těsně před dvanáctou hodinou hymnou České republiky.

Účastníci akce pak byli pozváni do kulturního domu Moskva, kde bylo společné setkání.