TÁTADAY

01.07.2014 06:54

Slavíme různé svátky. V březnu je Mezinárodní den žen, prvního června Den dětí, druhou květnovou neděli Den matek - ale na tatínky se nějak zapomíná. Přitom ve světě se Den otců slaví už více než sto let.

 

Založila ho (samozřejmě) žena - Sonora Smart Dodd, která chtěla vzdát hold svému otci, jenž ji spolu se čtyřmi sourozenci po smrti matky vychoval. Narodil se v červnu, a tak svátek připadl na třetí neděli tohoto měsíce. Prvně se slavil již roku 1910 ve státě Washington.

 

Prosadit Den otců v Česku se již několik let snaží Liga otevřených mužů (LOM) ve spolupráci se Sítí mateřských center.

2. ročník Dne otců v Podbořanech připravilo v neděli 15. 6. 2014 opět volnočasové rodinné centrum Duhový svět, o. s., což  je dobrovolné, neziskové a neškolské sdružení občanů, registrované u MV ČR. Opět se akce jmenovala TÁTADAY a znovu se uskutečnila v Hlubanech, i když se tentokrát z hřiště odstěhovala pod Hlubanskou tvrz.

 

Na rozdíl od prvního ročníku, kdy Den otců navštívilo téměř pět set lidí (informovali jsme v příspěvku „Den otců“ 16. 6. 2013), byl ten letošní - alespoň co se návštěvnosti týče - nepoměrně skromnější. Naštěstí, protože Hlubanská tvrz by nápor stovek lidí pravděpodobně nezvládla. Přišedší pouhé desítky návštěvníků však měly prostor a mohly se dokonale vyřádit. Což také činily. Bavili se samozřejmě nejenom tatínkové, bavily se i jejich děti.

 

Připravena byla totiž celá řada soutěží a her o drobné ceny, k dispozici byla výtvarná dílna, koutek pro nejmenší, malovalo se na obličej a třpytivě se tetovalo. Obec Kolešov zapůjčila skákací hrad, sdružení RestArt Ivana Krumla a Petra Ulkeho se vyjma poskytnutí prostorů Hlubanské tvrze postarala vzorně o občerstvení.

 

Kryry ani letos nezůstaly stranou. Sdružení RestArt jsem jmenoval výše a z města pod Schillerovou rozhlednou dorazily také mažoretky z Neon Stars, které nejenom vystoupily, ale pomáhaly také s organizací akce. Zapomenout nesmím ani na pány Němčáka a Kudrnáče, kteří TÁTADAY ozvučili. 

 

 

 

FOTOGALERIE ZDE