ÚSMĚVY ZDEŇKA TROŠKY S PÍSNIČKAMI SIMONY KLÍMOVÉ

17.03.2017 07:42

 

Kryry ve středu 15. 3. 2017 navštívil režisér Zdeněk Troška. Jako sparingpartnerku si přizval zpěvačku Simonu Klímovou, což byl dohromady mix tak kvalitní, symbióza tak dokonalá, že v Kryrech pozhasínalo veřejné osvětlení a Sokolovna se tloukla smíchy po neuvěřitelné dvě a půl hodiny. Nebo ještě dlouho poté, to u nás doma, v Kolešově, kdy mě manželka vzbudila ve čtyři hodiny ráno tím, že se nahlas smála. „Co se děje?“ ptal jsem se. Žádná odpověď – spala. I takové byly dozvuky Úsměvů Zdeňka Trošky.

 

 

Dovolím si příměr: na hřišti SK Havranu Kryry se zápasu 1. ligy samozřejmě hned tak nedočkáme. Ve středu se ale v kryrském kulturáku hrála liga ještě vyšší ta evropská mistrovská. Na víc (nikoli ve fotbale, to byl skutečně jenom příměr, ale v kultuře) v českých luzích a hájích mít ani nemůžeme.

 

Zdeněk Troška je totiž nejenom jeden z nejlepších současných režisérů našeho filmu, je to i moudrý, laskavý a nekonečně vtipný človíček. Celebrita, slavný muž, přitom téměř asketa. Pije rajčatovou šťávu, nikoli alkohol, nekouří a nekafuje. Není možné, abyste nějak nehřešil,“ řekl někdo. „Hřeším,“ přiznal se pan režisér, „jím…“

 

„Jezte, když na to máte. Až na to mít nebudete, můžete se tvářit, že držíte dietu!“

 

A dodal, že jí opravdu rád, všechno a v jakémkoli množství. A přidal hned několik úsměvných historek, které se jídla týkají. Pak hovořil o hercích, s nimiž na svých filmech pracoval, o milovaných Hošticích, o svých cestách po světě (střední školu studoval ve Francii a bylo to prý hrozné, protože měl neustále hlad…), o knihách, které napsal nebo které četl. O opeře – na několika divadelních scénách režíroval např. Dvořákovu Rusalku. A vůbec o hudbě, o té vážné i naší lidové, které má rád. O pohádkách, jež naše televizní stanice vysílaly o Vánocích, které se mu ne příliš líbily a o pamětnických filmech, které naopak vyhledává a zbožňuje.

 

Ve druhé půli vystoupení pak Zdeněk Troška odpovídal na zvídavé otázky kryrského obecenstva.

 

 

Celý pořad byl proložen skladbami zpěvačky Simony Klímové, která Zdeňku Troškovi i přes své mládí zdatně sekundovala sytým, příjemně zbarveným hlasem a autorskými písničkami.

 

Diváci se v Kryrech během představení nenudili zkrátka jedinou vteřinu. Po vystoupení si pak měli možnost koupit CD Simony Klímové a knížky Zdeňka Trošky, které oba protagonisté večera zájemcům také podepsali.

 

 

FOTOGALERIE