VLÁDNÍ KRIZE (možná) ZAŽEHNÁNA

15.05.2017 06:29

 

Už řadu dní jsme svědky nechutného spektáklu, v němž premiér naší země podá/nepodá demisi celé vlády, přičemž chce/nechce učinit ze svého vicepremiéra mučedníka. O něčem podobném se hovoří v pohádce Chytrá Horákyně… ta končí ale klasickým happy endem, zatímco v současné vládní krizi se šťastného konce zřejmě dočkat nemůžeme.

 

Vypukla válka, která nemůže mít vítězů. Rozpoutána byla - a já jsem o tom bytostně přesvědčen – za účelem dehonestace hnutí ANO 2011, jemuž v průzkumech veřejného mínění rostou volební preference, zatímco ČSSD ztrácí.

 

Ale daří se?

 

Andrej Babiš nebude vicepremiérem. Nebude ani ministrem financí. Na oba tyto své posty navrhl lidi, kteří by ho měli nahradit. Z ČSSD zatím zazněly některé hlasy, že se jim to příliš nelíbí.

 

Přes všechny protibabišovské a protizemanovské demonstrace, které v uplynulých dnech v Čechách proběhly, přes veškerou špínu, která se médii prohnala a nakydala na vicepremiéra a prezidenta republiky, i když čistý není vůbec nikdo, se pravděpodobně nedá říci, že by hnutí ANO 2011 v předvolebních preferencích extra utrpělo. Obávám se naopak, že jednoznačný pakt ČSSD s ODS a TOP 09 (lidovci se rafinovaně drží tak trochu stranou…) utvrdil spoustu příštích voličů, že tudy cesta patrně nepovede.

 

Ve snaze zdiskreditovat Babišovo hnutí tak paradoxně může dojít k tomu, že mu tenhle cirkus vyvolaný ČSSD neublíží, ale posílí jej.

 

Podle agentury Kantar TNS, která pro Právo připravila exkluzivní průzkum veřejného mínění (výsledky zveřejněny ZDE), by Babiše jako premiéra příští vlády bralo bezmála 41% respondentů, nechtělo by ho pak více než 48%.

 

Tedy 40% respondentů by ANO volit zákonitě muselo, 48% by volilo někoho jiného – ten sociální, ten občanské demokraty, někdo topku, jiný lidovce. A další a další.

 

Že by se preference ANO zvedaly? Kdo ví... vytváří se řada průzkumů veřejného mínění, respondentům se kladou rafinované otázky, jejichž cílem je ublížit jak prezidentovi, tak předsedovi hnutí ANO, ale po aktuálních volebních preferencích jako by se země slehla. Raději...

 

Pojďme, ať jakkoli nejde o studii podle všech pravidel, zkusit jednoduchou anketu sami:

 

 

Koho bych volil(a) do PSP ČR
ANO
60/62%
ČSSD
1/1%
KSČM
5/5%
ODS
4/4%
TOP 09
4/4%
KDU ČSL + STAN
2/2%
Jinou stranu
19/20%
Nikoho
2/2%
Celkem hlasovalo: 97
 
Miniaplikace