VOLBY DO PS PČR 2017

22.10.2017 13:24

 

 

Volby skončily. Celorepublikově se jich zúčastnilo 60,84 % oprávněných voličů a dopadly tak, jak dopadly – podle očekávání zvítězilo hnutí ANO s téměř 30 % získaných hlasů, na druhé příčce se trochu překvapivě umístila ODS s více než 11 % a téměř na 11 % dosáhli Piráti a SPD. Pátá KSČM propadla se ziskem téměř 8 % hlasů, šestá ČSSD ledva přelezla hranici 7 %, sedmá KDU-ČSL dosáhla bezmála 6 % a TOP 09 a STAN se s bídou přehoupli přes 5 %.

 

V Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky tak máme celkem 9 stran.

 

 

Znamená to, že veškeré snahy (a kampaň to byla skutečně masivní…) protibabišovců dehonestovat hnutí ANO 2011 a jeho předsedu vyšly na prázdno. Toto politické uskupení vyhrálo letošní volby naprosto jednoznačně, a to ziskem hlasů bezmála třikrát vyšším, než dokázala posbírat druhá ODS. ČSSD doplatila myslím na to, že tohoto „Antibabiše“ rozjela na jaře letošního roku. Obrovského úspěchu dosáhli třetí Piráti a čtvrtá SPD. Prohráli komunisté, ti si v polistopadové éře sáhli na nejhubenější volební výsledek. KDU-ČSL zůstává pidistranou, která půjde do vlády s kýmkoli, STAN se do sněmovny nakonec dostali a TOP 09 se při zveřejňování průběžných volebních výsledků musela hodně bát. Nakonec se ale Kalouskova partaj do sněmovny dostala také.

 

 

Kryry, pátek 20. a sobota 21. října 2017

 

Volební účast v Kryrech byla pod celorepublikovým průměrem a činila 55,93 %. Volilo se v pěti okrscích:

 

  • Přímo ve městě pod Schillerovou rozhlednou na městském úřadě (volební okrsek č. 1). Tady odvolilo 50,97 % oprávněných voličů a vyhrálo tu ANO (147 hlasů = 37,40 %), druhá byla SPD (88 hlasů = 22,39 %) a třetí KSČM (55 hlasů = 13,99 %).
 
 

Kompletní výsledky hlasování ve volebním okrsku č. 1

 

  • V budově kulturního domu (volební okrsek č. 2). Tady byla volební účast o poznání vyšší, neboť tu odvolilo 59,97 % oprávněných voličů.  Stejně jako na MÚ tu vyhrálo hnutí ANO (167 hlasů = 36.38 %), druhá byla SPD (90 hlasů = 19,60 %) a třetí KSČM (67 hlasů = 14,59 %).
 
 

Kompletní výsledky hlasování ve volebním okrsku č. 2

 

  • V kulturáku ve Strojeticích (volební okrsek č. 3). Při volební účasti 56,38 % i zde zvítězilo ANO (30 hlasů = 35,71 %), druhá skončila KSČM (21 hlasů = 25 %) a třetí SPD (16 hlasů = 19,04 %).
 
 

Kompletní výsledky hlasování ve volebním okrsku č. 3

 

  • Ve Stebně (volební okrsek č. 4) se voleb zúčastnilo 67,80 % oprávněných voličů. Také tady vyhrálo hnutí ANO (31 hlasů = 39,24 %), druzí byli Piráti (11 hlasů = 13,92 %) a na třetím místě skončily se shodným ziskem hlasů ODS a ČSSD (obě 8 hlasů = 10,12 %).
 
 

Kompletní výsledky hlasování ve volebním okrsku č. 4

 

  • V Běsně (volební okrsek č. 5) pak nakonec volilo pouhých 47,83 % voličů. Což je v rámci Kryr nejbídnější účast. I zde zvítězilo ANO (15 hlasů = 34,09 %), druzí skončili Piráti (8 hlasů = 18,18 %) a pomyslný bronz si odsud odnesla KSČM (6 hlasů = 13,63 %).
 
 

Kompletní výsledky hlasování ve volebním okrsku č. 5

 

 

KRYRY CELKEM

 

 

Celkově v Kryrech volilo 55,93 % oprávněných voličů. A to je málo. 

 

O to méně práce pak měly volební komise při sčítání hlasů. To je práce, která je běžným voličům utajena – probíhá za zamčenými dveřmi a získat do těchto prostor přístup je povoleno jen výjimečně, a to Státní volební komisí. My jsme měli možnost za jedny zamčené dveře nahlédnout: ve Strojeticích, kam ze 149 oprávněných voličů v průběhu pátku a soboty přišlo odvolit 84 lidí.

 

 

Úderem sobotní 14. hodiny byla volební místnost uzamčena. Na voličských seznamech jsou sečteni všichni, kdo se tady voleb zúčastnili. Je rozpečetěna volební urna a její obsah vysypán na stůl. Nejprve se spočítají všechny obálky. Ty jsou následně otevřeny, hlasovací lístky rozděleny podle volených stran a zase se počítá: tentokrát počet získaných hlasů za jednotlivé strany. Pro kontrolu se všechno znovu sečte; výsledky musí samozřejmě souhlasit s počty voličů na volebních seznamech, s počty obálek a počty volebních lístků. Okrsková volební komise pak zapíše zisk hlasů. Zbývá spočítat přednostní (preferenční) hlasy a přidat je do zápisu.

 

 

Ten se dnes dělá především na počítači. Kopie zápisu se ukládá nejenom na flash disk, ale ve dvou vyhotoveních se také tiskne. Tyto dokumenty stvrdí svým podpisem celá volební komise. Obálky, volební lístky a zápisy se pak ukládají do krabic nebo velkých obálek a archivují se pro případnou kontrolu.

 

Předseda volební okrskové komise a zapisovatel pak s těmito materiály odjedou do Podbořan, kde jsou zkontrolovány a odeslány Státní volební komisi.

 

Ve Strojeticích díky sehrané okrskové volební komisi tento proces proběhl ve třiadvaceti minutách. Ve větších volebních okrscích, i přes vyšší počet jejích členů, to běžně trvá nepoměrně déle.