VÝJEZDNÍ ZASEDÁNÍ KOMISE PRO SPORT A VOLNÝ ČAS RADY ÚSTECKÉHO KRAJE

21.06.2018 05:35

 

Výjezdní zasedání Komise pro sport a volný čas Rady Ústeckého kraje se uskutečňují jednou, někdy dvakrát do roka. Vždy je však velmi pečlivě vybírána lokalita, obec, jíž stojí za to navštívit. Volba tentokráte padla na Kryry.

 

 

Z již 12. pravidelného zasedání této komise se někteří její členové pro jiné pracovní úkoly omluvili, nicméně vzhledem k tomu, že v delegaci Ústeckého kraje (vedl ji Václav Beneš - starosta Blatna, člen Zastupitelstva ÚK a předseda komise pro sport a volný čas, KSČM) byly i tři členky odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu, do Kryr v pondělí 18. června 2018 dorazilo celkem devět návštěvníků. Někteří z nich městečko znají (mimochodem oblíbil si ho i hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, který sem při různých příležitostech již několikrát zavítal), někteří tu ale byli poprvé. Na náměstí před městským úřadem je u kašny přivítal starosta Kryr Miroslav Brda, který v krátkosti představil svoje město obecně, aby pak konkrétně hovořil především o sportu a volnočasových aktivitách svých obyvatel. O úspěších, kterých Kryry na tomto poli dosáhly.

 

 

 

 

 

Komisi pak provedl společně s ředitelkou Ing. Hanou Lehnerovou místní základní školou, s níž je mnoho sportovních i volnočasových aktivit města velmi úzce spjato – třeba právě využitím tělocvičny nebo venkovních sportovišť, jež nejsou určeny výhradně pro žáky školy, ale i širokou veřejnost.

 

 

 

 

Tak byl návštěvě představen i multifunkční sportovní areál s fotbalovým hřištěm, běžeckou dráhou, tenisovými kurty, hřištěm na vojbal či basketbal, lehkoatletickými doskočišti, to všechno s umělým povrchem i umělým osvětlením. Ten byl nedávno vybudován za zhruba 20 miliónů korun (polovic této finanční částky pokryly dotace, polovinu hradily Kryry z vlastních zdrojů) právě nad školou. Slavnostně jí – i veřejnosti - pak byl předán do užívání na začátku září loňského roku.

 

 

Areál překvapil. O to víc, že stojí opravdu nad školou, přicházíte k němu po schodech a zespoda není vidět. Otevře se před vašimi zraky až z posledních dvou, tří schodů. Například Václav Němeček, jeden z členů komise, se ohromeně zastavil uprostřed tartanové dráhy a ujišťoval se, že se dříve nepřeslechl: „Kolik má tohle městečko obyvatel?“ „Dva tisíce tři sta,“ zopakoval starosta Miroslav Brda údaj, který komisi už jednou sdělil. Takové sportoviště nemají totiž v Ústeckém kraji kolikrát pětkrát větší města. „A využíváte ten areál?“ zajímala se další z návštěvníků Tereza Hyťhová (poslankyně PS PČR za SPD). Ing. Hana Lehnerová paní poslankyni ujistila, že sportoviště bylo využíváno školou i třeba místním fotbalovým oddílem SK Havranem Kryry od svého otevření prakticky denně. „Například poslední školní týden tu proběhnou lehkoatletické závody několika základních škol z okolí.“

 

 

Komise si pak prohlédla sousední areál mateřské školy Pohoda, aby nakonec zasedla v klubovně kryrského kulturního domu, kde proběhlo – už bez účasti starosty Brdy - její zasedání. Město pod Schillerovou rozhlednou, Kryry, zástupce Ústeckého kraje nezklamalo. Naopak – přesvědčilo je, že jestli někdy právě sem a právě od nich putují nějaké finance, pak jsou to prostředky vynaložené účelně a dobře.

 

 

FOTOGALERIE