XIII. SVÁTEK DOBRÉ NÁLADY

03.05.2012 10:07

Více než dvacet hektolitrů piva, půl tuny klobás a jen o něco méně steaků se vypilo a snědlo na kryrském náměstí Čsl. armády, kde ve dnech 30. dubna a 1. května 2012 probíhal XIII. svátek dobré nálady. Největší akce, kterou Město Kryry uspořádalo letos podruhé ve své historii ve spolupráci se sdružením RestArt Ivana Krumla a Petra Ulkeho.

Podívat se přišly stovky lidí – na prvního máje tisíce.

Pondělí 30. 4. Patřilo v Kryrech čarodějnicím. Od šestnácti hodin se na náměstí před radnicí vystřídala celá řada kapel. Ve čtyři odpoledne SNOW FLOWERS, pak FULL TIME. Čarodějnice se pak v pět odpoledne sešly před sokolovnou, aby následně prošly městem, zavítaly doma u pana starosty a v parčíku před jednotou se sešly u ohně.

Poté se angažovaly také před pódiem, kde v tu chvíli vyhrávala skupina CLAYMORE – pro místní čarodějnice zajímavá hlavně svými kilty, pod nimiž muzikanti souboru údajně nic neměli. Čarodějnice se také proletěly – nikoli na košťatech, ale na řetízkovém kolotoči před Pekárnou. A jestli se tohoto večera vzduchem vznášelo ještě něco kromě nich, pak ano – totiž létající lampióny štěstí.

V osm večer vystoupila v Kryrech často vídaná skupina MODESTY & PRIDE, aby ji na pódium vystřídalo uskupení DORO WARLOCK revival. Závěr jeho vystoupení sice propršel, když se ale na pódiu objevila PUMPA, bylo po dešti. Čarodějně rockový večer skončil něco po půlnoci a Kryry se šly vyspat na příští den.

 

V úterý 1. 5. se Kryry vzbudily do krásného dne. Prvomájové oslavy byly zahájeny úderem deváté hodiny a už v tuto poměrně časnou dobu bylo náměstí plné. Stovky přítomných přivítal moderátor dne Mgr. Kamil Kraus – o úvod slavností se postaral Iša Barák se zpěvačkou Petrou Peterovou, které později vystřídaly kryrské Perličky. Nejprve ty mladší, které před několika málo dny prvně startovaly na mažoretkovské soutěži v České Kamenici, kde skončily na pěkném čtvrtém místě.

Tradičně se také představila skupina Recesse, třebaže úvod jejího vystoupení byl díky selhání techniky rozpačitý. O jejich hudební doprovod se tak nakonec musel postarat klasický CD přehrávač a třebaže takto reprodukovaná hudba nepatřila k nejkvalitnějším, soubor sklidil zasloužený potlesk.

Milé bylo vystoupení jednoho ze stánkařů. „Zpívající Nudle“, jak tohoto asijského obchodníka představil Kamil Kraus, zazpíval za doprovodu kytary dvě písničky, druhou dokonce od Karla Gotta, přičemž nezapomněl pozvat přítomné na svoje kulinářské výtvory.

Návštěvníkům prvomájových oslav se pak už v kompletních nových kostýmech ukázala také starší děvčata z Perliček. Ve žlutočerných uniformách, tedy v barvách Kryr, předvedla publiku skladbu, s níž v Kamenici vybojovala stříbrné medaile.

Krátce po desáté starosta a místostarosta města spolu se senátorem Marcelem Chládkem (ČSSD) a panem Romanem Komárkem (ERKA Žatec, s. r. o.) – za přítomnosti metropolity Kryštofa a kryrského faráře Hurta – slavnostně spustili novou kryrskou kašnu, které oba kněží požehnali.

To už bylo na náměstí tolik lidí, že by špendlík jen stěží propadl – čekalo se na vrchol dopoledního programu, tedy vystoupení Evy a Vaška.

Ti v Kryrech nejen zazpívali, ale představili a pokřtili svou knihu – „EVA A VAŠEK – co Čech, to muzikant“. Přečetli z ní také několik úryvků. Závěrem přislíbili, že ačkoli jsou v Kryrech během jediného roku už podruhé, určitě to není naposledy a brzy zase přijedou.

 

 

Největší atrakcí dne byl jako tradičně prvomájový průvod. Tato recesistická podívaná v duchu velkých socialistických prvních májů obklíčila Hlavní ulici v Kryrech více jak tisícihlavým davem lidí. V čele průvodu za dunění bubnů vykračoval THE REBEL PIPERS, první skotský dudácký band v České republice. Za ním defilovaly kryrské Perličky, skupina Recesse, místní organizace a spolky, na alegorickém voze třeba zaměstnanci městského úřadu nebo naši májovníci. Projela tu řada historických vozidel, ozdobené traktory i traktůrky, motorky, čtyřkolky, nechyběli samozřejmě naši hasiči a objevila se i technika pana Šilhánka.

Odpoledne pak před pódiem na náměstí vystoupila již zmíněná kapela THE REBEL PIPERS a hned po ní uskupení z Rakovníka MERKUR – jedenáctičlenný taneční a swingový orchestr založený už v roce 1953. Ten Kryrům vyhrával téměř dvě hodiny, přičemž přestávku v jeho vystoupení vyplnily mažoretky z Podbořan.

Hřebem odpoledne pak byla skupina NEW AGE OF SMOKIE (Smokie international coverband), která potěšila publikum nestárnoucími hity této skupiny. Program dne zakončil HAPPY BALOONS (všechnoband Kryry), a to už se na náměstí, které po celý den doslova grilovalo sluníčko, tancovalo.

Letošní svátky dobré nálady jsou za námi. Zbývá dodat, že odpoledne si měli možnost návštěvníci našeho města osobně prohlédnout – to po mnoha a mnoha letech -  interiér kryrského kostela Narození Panny Marie. Této možnosti využilo první květnový den cca sto lidí a na jeho záchranu přitom přispěli částkou čtyři a půl tisíce korun. Sdružení Dietrich i touto cestou všem, kdo se takto angažovali, děkuje.

 

Na závěr připojujeme televizní reportáž TV OK plus otce a syna Karabcových, kterou již tento týden můžete vidět i v televizi. Zmíněná stanice totiž v současné době vstupuje do vysílání kabelového operátora UPC Express ve vysílání v Ústeckém kraji a to 9x denně v patnáctiminutových blocích, ale zejména 5x denně 7 dní v týdnu v rovněž čtvrthodinových vstupech na stanici TV STIL, kde je vysílání možno zhlédnout pomocí kabelového operátora UPC Express a také prostřednictvím DVB-S (satelitní vysílání) na celém území České republiky.