Z „ČESKOKAMENICKÉ MAŽORETKY“ KRYRSKÁ DĚVČATA OPĚT S MEDAILEMI

20.04.2015 21:12

Kryrské mažoretky, to je šestačtyřicet děvčat vedených paní Irenou Uldrichovou. Kryrské mažoretky, to jsou čtyři soubory: Cherrios, Koťata, Perličky a Neon Star´s. Kryrské mažoretky, to je pravděpodobně historicky nejúspěšnější soubor našeho města, které s takovými úspěchy reprezentují nejen na Podbořansku nebo v Lounském okrese, ale i daleko za jeho hranicemi. Kryrské mažoretky, to je prostě parta holek (a já podotýkám, že také jejich rodičů), které po dobu své krátké existence dosud nezklamaly – právě naopak.

 

 

 

Česká Kamenice,  sobota 18. 4. 2015

 

Autobus a několik osobních vozů odjíždí ráno z Kryr do České Kamenice. Do sto třicet kilometrů vzdáleného pětitisícového města, jehož Centrum dětí a mládeže uspořádalo v sobotu 18. dubna 2015 IV. ročník soutěže „Českokamenická mažoretka“.

 

 

„Letos je účast nejvyšší,“ řekla k soutěži před jejím začátkem paní Jiřina Růžičková, hlavní organizátorka akce, „přihlášeno jsme měli 450 dětí, některé ale nedorazily. Každopádně nás čeká skutečný mažoretkový maratón - jednotlivých vystoupení je tento rok čtyřicet.“

 

Začalo se dle propozic o 13. hodině a šlo skutečně o pětihodinovou podívanou. Organizace soutěže byla skvostná (časový harmonogram byl dodržován na minutu přesně, soubor střídal soubor, prostě jsem nic podobného na takové akci ještě neviděl – obrovská pochvala celému organizačnímu týmu!). Že se bylo na co dívat, to myslím zdůrazňovat nemusím. Šlo o přehlídku barev, pohybu a mládí – a to zvláště v těch prvních kategoriích mládí skutečně útlého.

 

Cherrios Kryry

 

Celou soutěž zahájily kryrské mažoretky – ty nejmladší: Cherrios. Prvně na takovém vystoupení, poprvé v záři reflektorů a premiérově před tak velikým publikem. Svou skladbu odcvičily tyto holčičky z mateřské školy s neuvěřitelným nasazením, v rámci svých možností - a zaslouženě sklidily bouřlivý potlesk nejenom od kryrského doprovodu, ale od celého sálu českokamenického Domu kultury. Ve finále získaly stříbrné medaile a pohár.

Poznámka: Soutěž hodnotila pětičlenná porota, která jednotlivá vystoupení „známkovala“. Od jedničky za nejlepší výkon, po pětku za výkon nejslabší. Jako ve škole.

V součtu pak vítězila družstva s nejnižším počtem bodů.

 

 

 

Po nejmladších kryrských mažoretkách se v další z kategorií představila naše Koťata. V konkurenci šesti souborů si vedla skvěle, předvedla maximum a po zásluze (třebaže bodově pouze o „fous“) se umístila stejně jako jejich mladší kolegyně na místě druhém.

 

Koťata Kryry

 

 

 

 

O největší překvapení se postaral třetí kryrský soubor, totiž Perličky. Ty se původně soutěže (díky výkonům, které děvčata podávala na nácvicích) neměly ani zúčastnit. Nakonec ale odjely a jak své trenérce, tak i rodičům ukázaly, že umí. Perličky bojovaly jako lvice a v konkurenci šesti souborů obsadily bronzové, třetí místo, o jediný bod za stříbrem.

 

 

Perličky Kryry

 

 

Tady bych se chtěl na chviličku zastavit: původně totiž byla tato kategorie obsazena soubory osmi. Ještě před soutěží se však do jiné kategorie přestěhoval soubor Muchomůrky Jiříkov (důvod neznám) a v průběhu soutěže pak i Sluníčko Most. Do věkové kategorie do 11,5 roku totiž vedoucí mosteckého týmu přihlásila sestavu pětice dívek, která - věkově - na první pohled neseděla a do zmíněného limitu se nemohla vejít. Skladba („Olympia") byla nádherná a Sluníčko Most ji odcvičilo bezchybně. Došlo však na protest ze strany jiných soutěžících a porota si příslušnost k věkové kategorii zkontrolovala.


Šlo ze strany souboru z Mostu o chybu nebo pokus o podvod?

 

Na svých webových stránkách o uskupení (tady se jmenují Miniformace), které soupeřilo s našimi Perličkami, píší následující: „Tuto skupinu tvoří 5 dívek s věkovým průměrem 14 let. Jsou to dívky, které již trénují několik let a aktivně se zabývají twirlingem. Jejich choreografie jsou plné obtížných prvků s hůlkami ztvárněné na rytmickou taneční hudbu. Za svůj profesionální výkon sklízí úspěchy nejen na mažoretkových soutěžích..." 

 

Dívky z Mostu diskvalifikovány nebyly. Byly přeřazeny o věkovou kategorii výš a tady se utkaly s našimi Neon Star´s. Svou skladbu odcvičily podruhé a tentokrát se jim nepovedla.

Naše nejstarší mažoretky předvedly velice solidní výkon, nesmírně se líbily a od poroty získaly dvě dvojky a tři jedničky. Byly nejlepší! Čtvrtá kryrská medaile sobotního odpoledne má tak barvu zlata, byla vyvrcholením tohoto pro Kryry velmi úspěšného dne a samozřejmě obrovskou radostí pro všechny, kdo tento rok s našimi mažoretkami do Kamenice přijeli. Nepřeháním ani maličko, když napíšu, že jediné kryrské oko nezůstalo suché.

 

 

Neon Star´s Kryry

 

 

 

 

 

Kryry, 20. 4. 2015

 

V úvodu tohoto příspěvku jsem napsal, že kryrské mažoretky, které ze soutěží se železnou pravidelností vozí ocenění, a to včetně met nejvyšších, jsou patrně historicky nejúspěšnějším kryrským souborem. Kamil Kraus vzpomněl ještě na umístění či umísťování se hochů Spurných v přespolních bězích v rámci jakési základní tělesné výchovy („To se ale asi s konkurencí, které čelí naše mažoretky, srovnávat nedá…“), na nic jiného ale nepřišel.

 

Za kroužkem mažoretek (jestli se nemýlím, jeho historie je dnes zhruba pětiletá) stojí paní Irena Uldrichová. Vedoucí kroužku, choreografka všech jeho skladeb. A že jich za tu dobu málo nebylo!

 

Někdejší vychovatelka družiny naší základní školy právě končí rodičovskou dovolenou a na budoucnost kroužku mažoretek hledí skepticky. Jako každý „normální“ člověk musí chodit samozřejmě do práce, jenomže do družiny se v Kryrech vrátit nemůže. Je tady jiná vychovatelka, sice už důchodového věku, přesto paní se vzděláním, praxí a především chutí věnovat se kryrské mládeži i nadále.

 

A přes to nejede vlak.

 

Paní Uldrichová práci sice sehnala, jako vysokoškolačka pracuje na směny u výrobní linky v továrně v Podbořanech, přičemž se na pravidelné čtvrteční tréninky mažoretek – a bez těch to prostě nejde – dostává jen díky pochopení zaměstnavatele a pomoci manžela (pracuje také na směny…) babiček, tetičky, strýčků a dědečka, kteří jí hlídají kluky. 

 

Takhle se to ale dělat dlouho nedá. Přišla nabídka jít pracovat, alespoň za trochu slušné peníze a v té kvalifikaci, jíž paní Uldrichová svým vzděláním dosáhla, jenže až do Mostu. Na nácviky kroužku by se v ušlechtilou hodinu patrně nedostala.

 

Skončí tak tenhle úspěšný, nejúspěšnější kryrský kroužek? A jestli ano, není to škoda? Vždyť až dnešní Koťata dorostou do věku Neon Star´s, mohla by být ještě lepší, než jsou jejich starší kamarádky dnes. A vozit ze soutěží ty nejcennější kovy a reprezentovat naše krásné město daleko za jeho hranicemi ještě lépe, než je reprezentováno dnes…