ZAHRADNÍ SLAVNOST V PETROHRADĚ

28.06.2014 07:55

Na zámku v Petrohradě, na samém jihu Ústeckého kraje, je od roku 1952 psychiatrická léčebna. Od roku 2003 je příspěvkovou organizací kraje. V sobotu 14. června 2014 se zde uskutečnil již 22. ročník „Zahradní slavnosti“. Akce, která je proslulá daleko za hranicemi Petrohradu, se tento rok významně podílely také Kryry.

Připomeňme si, jakou má Zahradní slavnost historii. Zalistujme ve zpravodaji obce Petrohrad Lunaria č. 8 z roku 2007, kde v článku „Zajímavosti o zahradních slavnostech“ paní Marie Ritterová píše následující:

„První zahradní slavnost se konala 26. června 1993, vypráví MUDr. Zdeňka Sosnová. Vrátíme-li se do historie zámeckého nádvoří, zjistíme, že původně byl na povrchu písek. Ten se stále odplavoval a časem utvořil na ploše kolem nádvoří nepěkné vyvýšeniny. Snahou o zlepšení situace bylo to, že jsme k úpravě použili škváru, která nám život dost zkomplikovala, neboť se na podrážkách bot zanášela do objektu léčebny. A tak je pochopitelné, že jsme hledali nový způsob úpravy nádvoří, který by odpovídal našim nárokům a představám.

V lednu 1993 započala stavba, při které byl upravován a srovnáván terén, na který pak byla položena dlažba. Zahradní slavnost se stala skutečnou oslavou a vyjádřením radosti z toho, jak se celá věc podařila. A protože jsme se chtěli o tuto radost rozdělit i s ostatními, otevřeli jsme bránu zámku v tento den i veřejnosti.

Kuchařky v naší kuchyni upekly koláče a nasmažily řízky, které si pak mohli návštěvníci zakoupit. V kiosku zajišťovala paní Fojtíková běžné občerstvení. Pan Petřík pro nás tehdy fotografoval.

Zlatým hřebem programu bylo vystoupení hudby hradní stráže s názvem Formanka. A to si představte, že pro nás tenkrát hráli zadarmo, vzpomíná paní primářka. No, a protože ohlasy byly velmi pozitivní, rozhodli jsme se v  této kulturně-společenské akci pokračovat.“

Slavnost zahájily v deset hodin kryrské mažoretky, které na nádvoří zámku vystoupily v průběhu dopoledne hned čtyřikrát. Představila se jak Koťata, tak Perličky a Neon Stars a třebaže už děvčata mají po soutěžích a v hlavách víc prázdniny než školu (takže i mimoškolní aktivity…), odvedla velmi solidní výkon a líbila se. Kryrské angažmá pak v Petrohradě doplnila ještě skupina Recesse.

Hlavní pódium postupně patřilo Jazz Revue, skupině Ponožky pana Semtamťuka, vystoupil Pavel Dobeš a poslechnout jste si tu mohli i skupinu ABBA Stars revival. Přijel také Petr Kolář s kapelou, a aby hudebních žánrů nebylo málo a dostalo se na všechny, závěr odpoledne patřil dechové hudbě Straňanka: vítězi Zlaté křídlovky 2008 a absolutnímu mistru Evropy dechových hudeb z roku 2009.

Kromě hlavního pódia patřil zámek, jeho špýchar, nádvoří a nádherný park dalším kulturním, dovednostním i sportovním akcím pro všechny věkové kategorie; a jíst a pít bylo také co.

Dvaadvacátý ročník petrohradské Zahradní slavnosti se zkrátka vydařil. Kdo přišel, určitě nelitoval.

 

FOTOGALERIE ZDE