1. MÁJ

06.05.2017 09:13

 

 

Svátek dobré nálady se svým věhlasným recesistickým prvomájovým průvodem oslavil letos své osmnáctiny. Prošel si svými dětskými léty, pak pubertou, dnes je dospělý. Vyvíjel se, rostl. Měl své lepší i horší roky, vždycky ale do Kryr přinesl dobrou náladu a pohodu. Někdejší „Pivní máj“ už dnes není hlavně o pivu (i když o něm samozřejmě také…), ale právě o zmíněné pohodě a dobré náladě.

 

I tento rok navštívilo 1. května město pod Schillerovou rozhlednou několik tisíc lidí. O rekordní účast se patrně nejednalo, tomu nakonec nenahrávalo ani počasí: byť nepršelo a dokonce se občas ukázalo i sluníčko, žádné extra vedro se nekonalo a svetříky či bundy byly rozhodně na místě.

 

Jsem-li u těch návštěv: již tradičním hostem našeho Svátku dobré nálady se stal hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, který se do Kryr vrací bezmála jako bumerang. Když jsem se ho na to ptal, pak samozřejmě řekl, že se snaží navštěvovat co nejvíce lokalit svého kraje. Uznal ale, že v Kryrech - městečku o málo víc než dvou tisících obyvatelích - je z podobných měst asi nejčastěji. Proč? „Dobré vedení, dobrá práce ve prospěch obce, vynikající lidé, kteří se umí nádherně bavit,“ svěřil se.

 

Do Kryr pozvání přijala i letos senátorka a starostka Žatce Zdeňka Hamousová, přijel se tradičně podívat i Václav Beneš, starosta Blatna a zastupitel Ústeckého kraje, potkat jste tu mohli poslankyni Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Hanu Aulickou Jírovcovou a v posledních letech samozřejmě nechyběl ani čestný občan Kryr Dušan Krivský (Poznámka: v příspěvku „Začínáme…“ jsem uvedl, že je jediným čestným občanem našeho města. Byl jsem vyveden z omylu, Kryry mají čestné občany dva: tím druhým je první československý kosmonaut Vladimír Remek, ten však město pod Schillerovou rozhlednou nenavštěvuje).

 

Krátce po deváté ráno přivítal Kryry s mikrofonem v ruce Kamil Kraus. Po osmnácté! Město se po včerejším čarodějně rockovém reji vyspalo do růžova, rozsvítilo se sluníčko a lavičky před pódiem se začaly plnit prvními příchozími.

 

Prvomájové dopoledne tentokrát patřilo nejen tradičnímu Išovi Barákovi, ale představili se tu nově i sourozenci Jakub a Filip Richtárechovi, kteří všichni společně navodili tu správnou sváteční atmosféru. Dopoledne vystoupily také nejmladší kryrské mažoretky Cherrios, které z nedávno proběhnuvší soutěže Českokamenická mažoretka přivezly krásné bronzové medaile.

 

Kromě programu na pódiu před obecním úřadem žila také budova radnice: za prvé výstavou nádherných fotografií Jiřího Měchury, kterou si prohlédly desítky lidí.

 

 

Za druhé tichou a skromnou oslavou: s předčasným (v době narozenin starosty Kryr bude pan hejtman s rodinou na dovolené – pozn. P. Ď.), ale naprosto zaslouženým přáním zdraví, štěstí, rodinných i pracovních úspěchů přišlo u příležitosti Svátku dobré nálady vedení Ústeckého kraje popřát – a poděkovat za jeho práci – panu Miroslavu Brdovi. Ten se totiž v letošním roce dožívá jubilea 65 let.

 

Patří k zakladatelům tradice kryrských oslav 1. máje a po řadu ročníků byl i jejich hlavním organizátorem.

 

Život však není jen svátkem a oslavou, jak řekl hejtman Oldřich Bubeníček, ale každodenní pernou, často namáhavou, zodpovědnou profesní prací. Tu ve prospěch města, kde žije, pan starosta vykonává řadu let. Nejprve byl od roku 1986 místopředsedou MNV, po volbách v roce 1990 pak byl zvolen starostou. V čele obce a později města (v roce 2007 byl Kryrům rozhodnutím dolní komory Parlamentu ČR vrácen statut města- pozn. P. Ď.) působí v náročné veřejné funkci – vyjma čtyřleté přestávky – nepřetržitě a velmi úspěšně dodnes. Výčet jeho zásluh by byl dlouhý. Z těch nejvýznamnějších uveďme plynofikaci Kryr, trvalou péči o rozvoj školství, přípravu a samotnou bytovou výstavbu, rekonstrukci Schillerovy rozhledny, zřízení turistické památky Havraní kámen nebo obnovu křížové cesty. V současnosti pak probíhá velká rekonstrukce smuteční síně na městském hřbitově a na hřišti nad školou je těsně před dokončením moderní sportovní areál nejen s umělým trávníkem, ale i běžeckou tartanovou dráhou.

 

Pan Miroslav Brda se opravdu staral a stará o to, aby Kryry byly krásnější, jak je nazváno i uskupení, za které pravidelně v obecních volbách kandiduje, aby zde byla co nejkvalitnější infrastruktura služeb. Starostou Brdou nejsou opomíjeny ani osady Běsno, Stebno a Strojetice. Důležité také je, že Městský úřad Kryry pod jeho vedením skvěle hospodaří s finančními prostředky, což není samozřejmé ve všech lokalitách Ústeckého kraje.

 

Důkazem schopností i renomé Miroslava Brdy je i ten fakt, že od roku 2006 předsedá všem starostům regionu ve Svazku obcí Podbořanska.

 

Fotografie Markéty Flochové

 

Vraťme se ale na náměstí: v pravé poledne začíná prvomájový průvod. Kolem tisíců lidí tísnících se na chodnících Hlavní ulice procházejí (jen namátkou, na co si teď dokážu vzpomenout…) děvčata z Recesse, Sportclub Kryry, naše mažoretky, fotbalisté Havranu Kryry, žáci a učitelé základní školy. V retroplavkách kráčí s praporem Skalice Dušan Krivský. Projíždějí hasiči, nejen kryrští, jsou tu i z Vroutku, Podbořan nebo Kolešova, sanitky, ani letos nechybějí trabanty, motorkáři, čtyřkolky. Autoveteráni. Vojenské vozy military klubu. Je tu alegorický vůz našich májovníků, další s kolešovským Babincem, hlavní kryrskou komunikací se sune zemědělská technika i těžké pracovní vozy Pavla Šilhánka. To všechno v přepestré směsici barev, pod třepotajícími se vlajkami, transparenty, fábory a pentlemi, za halasného zvuku sirén a klaksonů.

 

Fotografie z facebookového profilu Ivana Krumla

 

 

 

Ať žije první máj!

 

Stalo se v Kryrech v poslední době tradicí, že se oslavy 1. máje spojí vždy s nějakou významnou záležitostí: třeba se slavnostně zahajoval provoz kašny na náměstí. Hasičům předával nový prapor. Atd. Letošek neměl být výjimkou. Město mělo v úmyslu slavnostně zahájit provoz nového fotbalového hřiště s umělým povrchem a běžeckou dráhou nad školou, nicméně se jeho dokončení díky dlouhé zimě včas nestihlo. Starosta města tak pozval své vzácné hosty alespoň na prohlídku školy, školky a zmíněného hřiště. Průvodkyní všem byla ředitelka ZŠ Hana Lehnerová, která se pochlubila nejen téměř hotovým sportovním areálem, ale i naučnou stezkou, která vzniká za spolupráce MÚ úsilím učitelů i žáků školy.

 

 

Před pódiem na náměstí se mezitím představily další kryrské mažoretky: z Prahy třetí, České Kamenice druhé a z Děčína zlaté Pink Ladies a nakonec z Kamenice bronzové Neon Stars.

 

 

Ve dvě hodiny v Kryrech vystoupil Marcel Zmožek, po něm Grippends ze ZUŠ Rakovník a prvomájové oslavy ukončila Klára Kolomazníková, členka někdejší skupiny Holki.

 

 

Závěrem opět upozorňuji na FOTOGALERII a přidávám i video z části prvomájových oslav.