25. STROJETICKÝ DUATLON

24.09.2018 18:43

 

 

Motto:

Jsme hrdí nositelé ryzích českých jmen a ideálů Sokolů, obrozenců, vlastenců, zlatých hochů, cimrmanologů… všech, kteří věří, že ve zdravém těle je zdravý duch.“

 

Strojetický duatlon, jehož jubilejní, 25. ročník, proběhl v sobotu 22. září 2018, se už dávno stal pojmem. A to nejenom na Podbořansku. Podíváte-li se do letošní startovní listiny, najdete v ní borce, kteří se do Strojetic sjeli nejenom z celého Ústeckého kraje, ale i z kraje Karlovarského, Plzeňského Středočeského, z Prahy nebo dokonce z královéhradeckého Jičína.

 

Dávno už je minulostí, kdy na startu tohoto otevřeného amatérského závodu, který kombinuje běh a jízdu na kole, postávalo pár účastníků. V posledních letech se pravidelně hlásí a závod absolvuje kolem sedmi desítek sportovních nadšenců. Strojetický duatlon tak organizačně zajišťuje už nejenom Triclub Strojetice, ale tradičně také místní osadní výbor s podporou Města Kryry.

 

Stojí za připomenutí, že před pětadvaceti lety při prvním ročníku se nejednalo o duatlon, ale triatlon. Plavecká část se odehrála na Očihoveckém rybníku. Jenomže vzhledem k tomu, že závod byl blíže k podzimu než létu a byla už zima, začali organizátoři pořádat pouze duatlon. „Ze začátku šlo víceméně o rodinnou akci,“ vzpomíná Mirka Reitermanová , „prvně se nás sešlo – právě z rodiny a přátel - tak patnáct.“

 

Dnešní Strojetický duatlon, to je běh, jízda na kole a zase běh. V mužské kategorii běžíte po svých 5 km, pak 21 jedete na kole, abyste závod ukončili opět během, tentokráte na 4 km. Ženy a dorost mají první běžecký part čtyřkilometrový, kolo stejné jako muži, aby byl závod dokončen 1,5 km běhu. Tuším ve 3 kategoriích závodí i děti.

 

Duatlonu přálo počasí, nebylo ani vedro, ani zima – foukal jen nepříjemný vítr, který působil problémy především při jízdě na kole. A výsledky? S náročnou tratí se nejlépe poměřil Tomáš Goj z Berouna (na obrázku vlevo), který ji dokázal absolvovat za 1 hodinu 13 minut a 21 vteřin – to ve věkové kategorii do 35 let. V mužích nad 35 zvítězil Miroslav Mikula z týmu IronStars (1,16,27), v kategorii žen vyhrála Renata Hejhalová z Krupé (1,15,02). První z dorostenek byla Adéla Matoušková z Kladna (1,21,50) a nejlepším dorostencem se stal Vojta Čochnář z Berouna (1,17,03).

 

 

 

FOTOGALERIE