AUTOBUSOVÁ ZASTÁVKA KRYRY – MĚSTO

20.10.2012 07:48

O kulturní autobusové zastávce na náměstí Čsl. armády v Kryrech na těchto stránkách už řeč kdysi byla. O jejím budování i o tom, že přineslo drobné peripetie. Dnes je nedílnou, jaksi samozřejmou součástí náměstí a má všechno, co mít má – včetně odpadkového koše (mimochodem ty byly přidány i poblíž kašny, kde chyběly).

Pojďme si říci, co taková zastávka je – a co je na té kryrské na náměstí „zvláštní“:

„Autobusová zastávka,“ definuje tento prostor slovník,je označené místo určené k zastavování autobusů a k nastupování nebo vystupování cestujících. Je tvořena jednak místem pro zastavování vozidel (vozovka zastávky) a standardně též místy pro pobyt a pohyb cestujících (nástupiště, případně též další čekací plochy). K vybavení zastávky patří zejména označník zastávky, vyznačení názvu zastávky (má být pod značkou na označníku, ale tradičně bývá i na přístřešku) a informace o provozu (zejména jízdní řád, případně též vyznačení linek a směrů, tarifní informace, informace o dopravním systému a přepravních podmínkách nebo další informační prvky), které jsou zpravidla umístěny na označníku zastávky nebo na zastávkovém přístřešku.“

V první řadě žádný jízdní řád neuvádí jako název zastávky „KRYRY – město“, jak je uvedeno na přístřešku. V jízdních řádech i na označníku zastávky stojí, že jde o zastávku „KRYRY, náměstí“.

V řadě druhé pak podává velice svérázné informace o provozu – říkám-li svérázné, myslím tím téměř nulové. Z jízdního řádu jsou trosky a na místě, kde bychom se měli dočíst, kdy nám pojede příští autobusový spoj, se nedovíme nic jiného, než že se v Kryrech pořádá jakýsi bazárek.

Aspoň něco...