ČEŠTÍ HASIČI VZDALI HOLD STÉMU VÝROČÍ ČESKÉ STÁTNOSTI

04.06.2018 19:55

SDH KRYRY NECHYBĚL

 

 

Více než 1 000 hasičů ze všech krajů České republiky zamířilo 2. června 2018 do hlavního města, do Prahy, mezi Jiráskův a Palackého most, aby zde vzdali poctu československému státu a na motivy symfonické básně Bedřicha Smetany Vltava z cyklu Má Vlast společně vytvořili největší hasičskou vodní fontánu na světě.

 

Vltava se díky hasičským stříkačkám doslova vzedmula do vzduchu a za doprovodu světel a hudby vytvořila unikátní a dosud nevídaný vizuální zážitek, kdy se před diváky odehrál světelný koncert a vodní balet několika tisíců kubických metrů vody. Živá vodní fontána byla tvořena věcnými prostředky požární ochrany - požárními čerpadly, hadicemi a proudnicemi. Její jednotlivé kompaktní vodní proudy obsluhovali uniformovaní hasiči v duchu hudební choreografie za podpory světelných efektů.

 

Cílem akce Hasičská fontána Praha 2018 je propagace práce hasičstva České republiky tak trochu jinak. Každý hasič je hrdý na to, co dělá. Každodenní prací naplňuje motto: 

 

„Bližnímu ku pomoci, vlasti ku prospěchu a sobě ku cti“.

 

Kryrští hasiči v Praze nechyběli a svou měrou přispěli k této dosud nevídané podívané. Strávili v našem hlavním městě několik dní.

 

Celá akce začala už ve středu 30. května záborem a oplocením části smíchovské i novoměstské náplavky, označením pozic světel a proudnic a očíslováním pozic pro hasiče. Rozmísťovala se kabelová technika potřebná k ozvučení a osvětlení. Instalovaly se také elektrocentrály a režijní kontejner. O den později už proběhl zátěžový test veškeré techniky. V pátek 1. června pak všech 207 hasičských družstev ze 77 okresů České republiky najelo na vltavské náplavky, aby tu vyložili svoji techniku potřebnou k realizaci fontány (čerpadla, hadice a proudnice). Během dne postupně odplouvaly lodě, které v těchto místech kotvily. Zároveň z Vltavy zmizely i přístavní můstky. Později večer došlo také k uzavření přístupových schodišť na náplavku na Rašínově nábřeží pro veřejnost a ukončeny byly i plavby lodí mezi Palackého a Jiráskovým mostem.

 

Foto: Leoš Kučera © Oddělení dokumentace HZS Praha 2018

 

Sama fontána pak v deset večer byla úžasnou podívanou. Na břehy Vltavy dorazily sobotní noc tisíce lidí – škoda jen, že další statisíce ji vidět nemohly. Odehrálo se totiž ztěží uvěřitelné mediální fiasko, kdy avizovaný přímý přenos na serveru Požáry.cz vydržel běžet jen dvě minuty a ČT 24 živě vysílala záběry tak mizerné kvality, že se na to nedalo dívat. Navíc tóny Smetanovy Vltavy nebylo přes hukot hasičských čerpadel vůbec slyšet.

 

 

Ze serveru Požáry.cz teď nabízíme nepoměrně slušnější záznam. Velkolepá podívaná, kterou nám hasiči připravili, si to určitě zaslouží: