HOUBAŘI ZAMYKALI LES

19.11.2017 20:32

 

 

 

Tradiční akce houbařského kroužku ve zcela netradičním aranžmá. Asi tak lze charakterizovat letošní poslední schůzi Mykologického kroužku Kryry, při níž je každoročně – symbolicky - zamykán les. Tento rok totiž houbaři mezi sebe prvně pozvali i širokou veřejnost, pro níž připravili kulturní program. V kryrské Sokolovně se tak sešla v neděli 19. listopadu 2017 více než stovka lidí.

 

Lákadlem bylo samozřejmě vystoupení známého dua Anny Volínové a Václava Žákovce, kteří do Kryr na pozvání zdejších mykologů přijeli.

 

Václav Žákovec, který je populární nejen díky televizní stanici Šlágr, začínal s harmonikou, dnes hraje především na klávesy. Od dětství směřoval k muzice. „Ve čtvrté třídě jsem dostal harmoniku, to byl můj velký sen. Pak samozřejmě přišla fáze, kdy jsem od toho utíkal, ale přesto to nějak došlo do fáze, kdy jsem měl chuť hrát s někým dalším," vzpomíná.

 

Svou hudbou dělá radost již bezmála padesát let: v roce 1970 zahájil svoji pravidelnou hudební činnost v tanečním orchestru Ladislava Pícla z Kozojed, ve kterém působil jako hudebník na akordeon, k tomu zpíval a zpracovával aranže pro taneční orchestr, zejména nové hity žádané při hudebních vystoupeních. Postupem času, který začal přinášet modernizaci nástrojů v souvislosti s vývojem elektroakustiky, přešel z akordeonu na klasické elektronické varhany.

 

Po odchodu Ladislava Pícla z hudebního souboru na jaře roku 1980 převzal funkci vedoucího tanečního orchestru (kompletní rytmika, 2 trumpety, 2 saxofony, pozoun + zpěvy). Taneční orchestr v tomto rozsáhlejším složení fungoval až do roku 1994, kdy došlo k redukci na pouhých šest členů.  V tomto rozsahu funguje dodnes (kompletní rytmika, trumpeta, zpěvy).

 

V roce 1997 se rozhodl provozovat hudbu jako živnost. Protože by jenom samotná činnost šestičlenné hudební skupiny těžko zajistila dostatečný zdroj financí pro existenci celého souboru, rozhodl se již v roce 1990 využít nejnovější digitální techniky pro zajištění dalších hudebních produkcí. Takto vzniklo dnes již známé duo Anna Volínová a Václav Žákovec, které jsme přivítali v Kryrech.

 

 

Sál kulturního domu praskal ve švech a parket tancechtivým návštěvníkům vydařené akce nestačil.

 

O občerstvení se opět vzorně postaral pan Petr Ulke se svým týmem a les se nakonec také „zamknout“ podařilo. Tohoto čestného úkolu se pro tento rok ujala zasloužilá členka mykologického kroužku paní Věra Franková.

 

 

FOTOGALERIE