JARNÍ DEGUSTACE HUB

24.02.2019 01:06

 

Na sobotu 23. 2. 2019 připravil Mykologický kroužek Kryry na svou první letošní schůzi tradiční degustaci hub ve sladkokyselém nálevu. Do kryrského kulturáku dorazily v sobotním odpoledni čtyři desítky členů kroužku, kteří do soutěže přihlásili celkem 23 vzorků.

 

 

Upřímně – já je obdivuju… protože jsem člověk, jemuž zavařovací sklenice není rozhodně cizí. Od skvostných marmelád připravíme doma luxusní utopence, okurky nakladačky moje maminka odmítá nakupovat i ve slevě a ze Strojetic „ty naše“ vozíme do Prahy, protože jsou prostě nejlepší. Pampeliškový med uděláme takový, že vnoučata ten včelí vůbec nechtějí a zeťák v superlativech líčí, jaké zavařujeme chilli papričky.

 

Ale houby, ty prostě nedávám. Ne snad, že by chuťově strádaly, jen mám zkrátka vždycky z plné sklenice bídnou polovičku, která se válí pod víčkem zavařovačky nad lákem. Esteticky je to prostě v tahu. A tak se u nás houby nezavařují.

 

Členové mykologického kroužku problémy podobné těm mým zjevně nemají. Jejich sklenice jsou nadité k prasknutí a smějí se z nich na vás nejen hříbkové, ale i ryzce, lišky a já nevím, co všechno za druhy hub ještě. A pak soutěží o to, která sklenice je ta nejlepší.

 

Dvě kategorie (jednotlivá houba a směs) hodnotila osmičlenná porota v sobotu odpoledne v kryrské Sokolovně a vzorky zavařených hub koštovala bezmála hodinu. Mimochodem – degustovat houby v nálevu není žádná legrace. Za prvé tu jde o velmi jemné chuťové nuance, za druhé většinou vůbec netušíte, co vkládáte do úst. A že zrovna houby umí organismu občas solidně zavařit, podobně jako to dokáže třeba kapsle kyanidu, to je známá věc. Ale o tom, že jsou naši houbaři odborníci na svém místě, svědčí jednoznačně ten fakt, že žádný z arbitrů napínavé soutěže doposud nezemřel.

 

V kategorii směsí (9 vzorků) nakonec vyhrála Anna Juhová, druhé místo získal Jan Semerád a třetí skončil Günter Bittner. V jednotlivých houbách (14 vzorků) zvítězil Jan Kneifl, stříbro si odnesla Věra Franková a bronz Marie Filipová. Všichni byli odměněni hodnotnými knižními cenami.

 

 

Mykologové předali i svoje roční ceny: osobností roku 2018 se stal Josef Podzimek a houbařem roku Kamil Kraus.

 

K dobré náladě přispěl i Jaroslav Tříska se svou dcerou, kteří zahráli k tanci i poslechu, v průběhu schůze se podávaly párky, káva a k ní zákusek, prostě naši houbaři prožili společně – nakonec jako vždycky - pohodové odpoledne.

 

Jako tradičně na závěr nabízíme skromnou FOTOGALERII a kraťoučké video: