JOSEF KOLÁŘ ČESÍLKO

01.07.2014 12:25

Samozřejmě se jedná pouze o pracovní název objektu, který se v uplynulých týdnech objevil nad rybníkem u strojetického kostela.

 

Totiž vodník. V téměř životní velikosti.

Strojetice teď tak trochu připomínají ladovské obrázky jeho rodných Hrusic, kde u rybníku vodník v podstatě nikdy nechybí. Kdo však zná Hrusice Josefa Lady, ví, že v této vísce nedaleko od Prahy žádný rybník (natož v pozadí s kostelem…) nemají.  

 

Pravda je taková, že ne každá vodní plocha v českých luzích a hájích se může něčím takovým, jako je vodník, pochlubit; Strojeticím pak bude patřit i další zvláštnost – totiž materiál, z něhož je skulptura stvořena.

Je z papíru!

 

Bezmála osm tisíc papírových ruliček při této košíkářské práci nahradilo vrbové proutí. Práce na vodníkovi trvala s přestávkami téměř rok a autorkou tohoto svérázného díla je zaměstnankyně Městského úřadu Kryry Světlana Kudrnáčová, s jejímiž pletenými výrobky z papíru se můžete už řadu měsíců setkávat na nejrůznějších akcích města.

 

Tak jo – Strojetice mají teď svého vodníka. Vymyslel si to předseda Osadního výboru Strojetice Josef Kolář (proto JOSEF KOLÁŘ ČESÍLKO), vyrobila paní Světlana Kudrnáčová, odpovídajícím nátěrem opatřil pan Josef Urban. Usazen byl na větvi nad rybníkem, opatřen stříškou, aby na něj nepršelo – jen jméno zatím nemá. Já jsem jej nazval tak, jak je uvedeno výše, ale to je jméno, opakuji znovu, pracovní. Nikterak originální, neboť je půjčeno od Václava Čtvrtka, což sami uznáte, takhle zůstat nemůže.

 

Hledáme jméno!

 

Osadní výbor Strojetice tak vyhlašuje soutěž na jméno svého vodníka. Své návrhy podávejte do konce prázdnin buď v redakci Kryrské rozhledny, nebo u pana Koláře osobně. K dispozici jsou Vám rovněž e-mailové adresy

 

JEKolar@seznam.cz

nebo

602747565@seznam.cz.

 

 

Z podaných návrhů bude vybírat ten nejlepší komise osadního výboru a autor vítězného návrhu bude samozřejmě odměněn.