KDO JSI BEZ VINY, HOĎ KAMENEM!

27.10.2011 20:18

 

Nepříjemné překvapení připravila jedna kryrská dívenka svým nejbližším, když dnešního odpoledne dorazila domů s tváří zalitou krví.

Dvě zvídavá děvčata se ve čtvrtek 27. 10. 2011 vyrazila podívat na hřiště SK Havranu Kryry, kde v tu chvíli trénovalo jedno z jejích mužstev. Jejich přítomnost se však nelíbila jednomu místnímu junákovi (paradoxně i on zde byl jen tak, na „čumendě“, s fotbalisty kryrského klubu nemá společného nic), takže děvčata napadl. V první chvíli verbálně, když dívky setrvaly na místě, pak také fyzicky: zvedl ze země kámen a po děvčatech jím hodil. To si jedna z nich líbit nenechala, sebrala kámen ze země a ránu vrátila. Teda ránu… víme, jak hází děvčata… to už však mládenec (je starší než obě dívky) bez trestu nenechal a hodil podruhé. Hodil jako kluk a přesně. Obávám se, že cíleně – s úmyslem ublížit.

To se mu bezezbytku podařilo. Jednu z dívek zasáhl do hlavy, z níž se spustil proud krve. Do Kryr dorazilo vozidlo rychlé záchranné služby a dohru měl tento incident na chirurgickém oddělení žatecké nemocnice, kde bylo dívčino zranění klasifikováno číslem diagnózy S014 (otevřená rána tváře a temporomandibulární krajiny). Reprezentovalo šití.

Naštěstí jenom to.

Mohlo to ale dopadnout mnohem hůř: stačily dva, tři centimetry níže a dívka mohla přijít o oko. Při troše „štěstí“ ji kamenný projektil mohl i usmrtit.

Napadnout dívku, navíc mladší, nelze patrně nazvat jinak než bezbřehým hrdinstvím. Možná by stálo za to pokusit se obdobným „neohroženým“ vysvětlit, že případné následky svých činů je třeba domýšlet. Pravděpodobně se celou záležitostí bude muset zabývat škola a svým žákům vysvětlovat, že metání kamenů jest hloupá a nebezpečná kratochvíle slibující jenom problémy.

A možná bychom to svým potomkům měli vysvětlovat i my, rodiče. Ne možná, určitě!