KOMUNÁLNÍ VOLBY 2014

11.09.2014 16:40

Podzimní komunální (obecní) volby se uskuteční v pátek 10. a v sobotu 11. října 2014.

Lidé si v nich v České republice půjdou vybrat přes 62.000 obecních zastupitelů převážně z místních seskupení. Ze stran bude nejvíce křesel obhajovat ODS, zhruba 5.200, které svými kandidáty obsadila před čtyřmi lety. Sociální demokraté budou obhajovat 4.700 míst, lidovci zhruba 3.900 a více než 3.000 míst ještě také TOP 09 společně se STAN a komunisty.

Své zastupitele (bude jich tentokrát 13) budeme ve výše uvedeném termínu volit také v Kryrech. Český statistický úřad na konci srpna zveřejnil kandidátní listiny, přičemž naše město jich má celkem sedm:

 

1.       ZA PROSPERITU OBCÍ A BUDOUCNOST NAŠICH DĚTÍ

2.       ZA KRYRY A OBCE STROJETICE, STEBNO A BĚSNO BOHATŠÍ

3.       KOMUNISTICKÁ STRANA ČECH A MORAVY

4.       ČESKÁ STRANA SOCIÁLNĚ DEMOKRATICKÁ

5.       ZA KRYRY A OBCE STROJETICE, STEBNO A BĚSNO KRÁSNĚJŠÍ

6.       MOJE KRYRY

7.       OBČANSKÁ DEMOKRATICKÁ STRANA

 

Dohromady se tak o přízeň kryrských voličů bude ucházet 91 kandidátů. Lidí, kteří se chtějí aktivně zapojit do řízení, chodu a – řekněme to – do rozkvětu města. Z této bezmála stovky si obyvatelé Kryr vyberou třináctku, která je bude po příští čtyři roky zastupovat.

Zájem kryrských o správu věcí veřejných tak opět stoupl. Od roku 1994 (odkdy údaje archivuje na svém webu ČSÚ), kdy šlo v Kryrech se svou kůží na trh 35 kandidátů, do roku 2014 počet kandidujících pravidelně stoupá. Výjimkou jsou pouze komunální volby v roce 2002, kdy kandidovalo zatím rekordních 109 obyvatel.

Více kandidátů může být určitě nabídka nových možností. Neotřelých nápadů, pohledů z nových, třeba nečekaných perspektiv. Na světlo světa se samozřejmě klube mládí. Životní zkušenosti, které ještě nestihlo načerpat, vyvažuje nadšením a elánem. Jsou tu ale také ti starší, kteří už měli možnost ukázat městu, co a jak; ti zkušení, ne pomalejší, ale rozvážnější, naučení ne dvakrát, ale třikrát, čtyřikrát či pětkrát měřit a až poté uříznout.

A jak to ve městě pod Schillerovou rozhlednou dopadne?

Už teď vás ujišťuji, že dobře. Že nejlépe, jak to dopadnout může. Protože je to na nás. Nespornou výhodou komunálních voleb je totiž to, že jsou nám nejbližší: že volit budeme ty, které osobně známe. Kandidáti jsou naši sousedé, známí, blízcí, přátelé nebo i příbuzní. I z toho titulu žádný výsledek voleb není špatný. Svou reprezentaci, své zástupce si vybere většina.

A já jí držím palce, aby vybrala dobře. Bez ohledu na názor můj - a bez ohledu na názor jakéhokoli jiného jednotlivce.

 

VOLBY 2014 - můj názor