KRYRSKÉ MAŽORETKY DOVEZLY Z ČESKÉ KAMENICE DVĚ ZLATÉ MEDAILE

16.04.2019 09:25

 

 

 

 

V sobotu 13. dubna 2019 se v České Kamenici konal již VIII. ročník soutěže Českokamenická mažoretka. Kryrské soubory i tento rok na této akci bodovaly a domů přivezly jednu „bramborovou“ a dvě zlaté medaile.

 

 

 

 

V sobotu ráno se z Kryr a jejich okolí na sever Čech vydala celá řada vozidel, která zamířila do České Kamenice. Tady se odehrál VIII. ročník soutěže v mažoretkovém sportu a naše děvčata se ho i tento rok účastnila.

 

Krátce po poledni se naše mažoretky – ještě téměř „v civilu“, tedy neoblečené, neučesané a nenalíčené – dostaly na parket místního kulturáku, aby si při prostorové zkoušce „ohmataly“ sál, v němž se zanedlouho - už před odbornou komisí - předvedou. „Bylo to hrozné,“ smála se po ukončení soutěže vedoucí souboru Irena Uldrichová, „každý trénink byly holky výrazně lepší a tady už šlo do tuhého.“

 

Jenomže ve čtrnáct hodin, kdy do sálu napochodovaly naše nejmladší Cherrios ke svému letos prvnímu soutěžnímu vystoupení, bylo všechno jinak. Nejmenší mažoretky se věkově posunuly z kategorie MINI, v níž zatím vždycky soutěžily, do kategorie mladších kadetek a svou sestavu na písničku Večerníček předvedly tak, jak nejlépe uměly - s bravurou, bez zásadních chyb a s přehledem. Jejich první zlatá medaile byla tak zaslouženou odměnou za práci, kterou děvčátka při trénincích odvádějí.

 

 

 

Jen o čtvrt hodiny později přišly na řadu Pink Ladies. Už jsem to někde psal: skladba Vanessy Mae jim opravdu sluší. „Když to, holky, nepoděláte, vyhrajete,“ říkal jsem skupince černorůžových mažoretek, když se řadily před svým vystoupením v předsálí. Nepodělaly to - v konkurenci pěti souborů doslova zazářily: byly dobře oblečené, měly skvostnou muziku a předvedly výkon, který jejich vedoucí obrečela a o kterém se nedá hovořit jinak než v superlativech. Zlatá medaile byla prostě zasloužená.

 

 

Tak trochu zklamáním bylo pak vystoupení nejstarších Neon Stars. Ne výkonově, protože naše slečny odvedly svůj standard. Skladba v jejich provedení nebyla ani trochu špatná, jen porota upřednostnila jiné soubory. Jejich čtvrté místo tak není ostuda.

 

 

Malá poznámka na závěr (podotýkám, že se – alespoň zatím – netýká kryrských mažoretek): Po ukončení dvou posledních skladeb z předposledního vystupujícího souboru zkolabovala jedna dívka, českokamenické, domácí mažoretky pak vynesly ze sálu děvčata hned tři. Tohle už, myslím si, nemá se sportem (tím spíše, že amatérským) společného vůbec nic. Vzduch v sále nebyl vydýchaný, na konci soutěže už tu byla polovina diváků. Dvě z děvčat snad měly mít astma. Dobře, pak je to ale na rodičích i dívkách samých, jestli je pro ně tento sport nejvhodnější volbou. Možná byly skladby i příliš náročné. Třeba přispěl stres. Ambice, touha být za každou cenu nejlepší. Nejspíš ale všechno dohromady. Dobře to ale v žádném případě není.

 

Cherrios: 1. místo

 

Pink Ladies: 1. místo

 

Neon Stars: 4. místo

 

FOTOGALERIE