KRYRSKÝ ADVENT 2018

02.12.2018 08:05

 

 

Vánoční strom v Kryrech za přítomnosti stovek lidí rozsvítily pro tento rok děti. Na kašně na náměstí byla také v předvečer první adventní neděle zažehnuta na stylizovaném adventním věnci první svíce.

 

Na Kryry se v sobotu odpoledne 1. prosince 2018 usmálo na chviličku i slunce. Schillerova rozhledna se nad městem koupala v stříbřitém mlžném oparu a - bylo bílo! Po letech pod nohama návštěvníků kryrských adventních slavností křupal sníh!

 

Žádná přehršel stánků se na náměstí před obecním úřadem nekonala. O občerstvení se postarali hasiči, k mání byla medovina, drobné vánoční dekorace, cukroví nebo výrobky z perníku. Ani letos se tu neprodávaly vánoční stromky a tentokrát ani kapři. Tak nějak komorně, málo komerčně působil letošní advent – a příchozí si to většinově chválili.

 

Tradičně byl v Kryrech otevřen kostel Narození Panny Marie, o jehož záchranu a zmrtvýchvstání usiluje sdružení Dietrich, tradičně své brány otevřela také škola. Ta na svých chodbách představila velkou expozici adventních věnců, které vyrobili studenti tohoto vzdělávacího ústavu, v jedné třídě připravila – to stále ještě k 100. výročí vzniku samostatného Československa – pěknou retrovýstavu (přivítala vás tu do dobových kostýmů oblečená děvčata…), jejíž exponáty žáci a učitelé školy bůh suď kde posbírali a jak dlouho jim to trvalo, drobné výrobky s vánoční tematikou představila (a prodávala) jako každý rok školní družina, nechyběla ani dílnička, kde si příchozí mohli vyzkoušet, jak se takové drobnosti dělají a unaveným údům jste mohli dát odpočinout i v improvizované čajovně, která žel nabízela právě jen čaje a nikoli ušlechtilé nápoje jako je horká griotka, vroucí punč či voňavý grog.

 

 

Na tato „ohřívadla“ jste museli na náměstí. Tady se po čtrnácté hodině rozběhl kulturní program: ve dvou hudebních blocích vystoupila skupina Maxíci. To je uskupení, jež vzniklo na troskách kdysi slavných Maxim Turbulenc – a zahrálo a zazpívalo nejenom nesmrtelné hity zmíněné kapely, ale i spoustu dalších písniček. V jejich podání ve svérázném aranžmá nechyběly pochopitelně ani koledy.

 

Na náměstí se dále představili naši nejmenší - ratolesti z Mateřské školy Pohoda, své umění předvedly děti z volnočasového centra Bertík, vystoupily kryrské mažoretky (chuděrám to na namrzlé dlažbě náměstí dost klouzalo…) i děti z naší základní školy. Probíhala také soutěž o nejlepší vanilkový rohlíček: ve finále se sešlo pět vzorků, s nimiž si však porota složená jak z dětí, tak i dospělých nedokázala poradit, a tak nakonec bylo oceněno všechno do soutěže přihlášené cukroví. To už se mlžný opar proměnil v regulérní mlhu a byla nepříjemná, lezavá zima.

 

 

 

 

V pět večer pak na pódium vystoupil starosta města Miroslav Brda. Popřál svým spoluobčanům krásné vánoce a vše nejlepší do nového roku. Otec Alexander Siudzik pak po krátké řeči požehnal vánočnímu stromu. Rozžehnuta byla první svíce na adventním věnci na kašně a vánoční strom rozsvítily kryrské děti: symbolickou sněhovou koulí, kterou si předávaly nad svými hlavami od pódia až ke stromu, který se - když se ho koule dotkla - rozzářil.

 

Zbývá dodat, že letošní advent pro Kryry nepřipravovala žádná agentura, ale probíhal výhradně v režii Kulturně školské komise. 

 

Nabízíme krátkou FOTOGALERII a jako ochutnávku předvánoční kryrské atmosféry také video: