KRYRY V PARKU BOHEMINIUM

27.04.2014 14:44

V sobotu 26. 4. 2014 v 15,00 hodin byl v parku Boheminium v Mariánských Lázních odhalen model Schillerovy rozhledny. Za město Kryry se tohoto slavnostního aktu zúčastnilo přes sto lidí (do Mariánských Lázní odjely tři autobusy!) vedených starostou města Miroslavem Brdou, místostarostou Vojtěchem Michálkem a některými dalšími členy zastupitelstva.

 

Park miniatur v Mariánských Lázních byl založen v roce 1995 a po nákladné úpravě zahradního areálu se o čtyři roky později otevřel pro veřejnost. Začínal s pěti modely českých památek zhotovených v jednotném měřítku 1 : 25; prvním byl zámek Červená Lhota.

 

Expozice ve volné přírodě je inspirativní procházkou po zajímavých místech České republiky – uvidíte tu nejen hrady a zámky, ale také technické památky jako větrné mlýny, flotilu letadel českých aerolinií, historické vláčky nebo pohyblivý model lanovky na Ještěd.

 

Vystavené modely jsou precizní prací modelářů Boheminia a věrně odpovídají originálu – jen jsou pětadvacetkrát menší. Jsou vyrobeny převážně z plastu, aby obstály v povětrnostních podmínkách v nadmořské výšce 750 m.

 

Model kryrské rozhledny zhotovil modelář Jan Stehlík (na snímku vlevo) podle fotografií, které pořídil přímo v Kryrech, a náčrtku malířky Jany Koubové. Práce na něm trvala sto osmdesát hodin.

 

Miniatura Schillerovy rozhledny byla slavnostně odhalena ředitelem parku Boheminium Radkem Míkou a starostou Kryr Miroslavem Brdou. Pokřtěna byla symbolicky – jako model z chmelařské oblasti pivem.

 

O kratičkou kulturní vložku se při této příležitosti postaraly děti z kryrské základky, které pod taktovkou někdejšího ředitele školy Mgr. Kamila Krause zazpívaly písničku Kryrská rozhledna.

 

Ještě než čtenářům KRYRY info nabídnu krátké video z této slavnosti, chtěl bych uvést, že rozsáhlejší příspěvek o parku Boheminium, rozhovor s jeho autorem a ředitelem Radkem Míkou a povídání o vzniku modelu Schillerovy rozhledny a práce na něm, to vše bude v nejbližší době na těchto stránkách zveřejněno také.

 

 

 

MALÁ FOTOGALERIE ZDE