O NÁS, O ČEŠÍCH, O LIDECH

03.02.2014 18:56

Jací vůbec jsme? My, Češi, potomci svého praotce, který kdysi stanul na Řípu a usadil se pak se svými soukmenovci v české kotlině. V zemi mlékem a strdím oplývající… jsme svárliví, závistiví, vypočítaví až vyčůraní, věčně nespokojení. Remcající… od slova k činům máme prý daleko.

 

„Lidi na lidi jsou jako saně
člověk na člověka jako kat
podívejte se na ně, musíte naříkat…“

 

Ježek, Voskovec, Werich: David a Goliáš (Těžká Barbora)

 

Já říkám, a mám z toho docela fajn pocit, že ne vždy. Jednoznačně se to ukázalo, alespoň většinově, při loňských červnových povodních, kdy jsme uměli postiženým pomoci nejenom svou účastí, ale i skutkem. Nebo penězi, kterých sami na rozdávání nemáme, přesto jsme pro své bližní dokázali nějakou tu korunu (mnohdy nikoli bezvýznamnou…) oželet.

Jako lidé se chováme i teď. V nedalekém Vroutku onemocněl Pavel Nivnický -  poměrně vzácnou nemocí: amyotrofickou laterální sklerózou (Lou Gehrigova choroba), která (čerpám ze serveru České televize) napadá asi dva lidi ze sta tisíc. Způsobuje rychlé ochabení svalů a postupnou paralýzu celého těla.

 

Pavel Nivnický, kterého nemoc postihla loni v květnu, tak má dnes problém například ovládat obyčejný mobilní telefon. Každý pohyb je pro nemocné náročný a vyčerpávající. Vyhlídku na zlepšení přitom nemají.

 

„Choroba je nevyléčitelná a vždy končí fatálně," charakterizoval Lou Gehrigovu nemoc přednosta neurologického oddělení chomutovské nemocnice Jiří Neumann. Existuje ale možnost, jak nemocným ulehčit a postup choroby zpomalit – léčba kmenovými buňkami. „Mohly by pozastavit a zmírnit průběh nemoci," připustil Jiří Neumann.

 

Na ni však v rozpočtech zdravotních pojišťoven není místo, a tak musí nemocný muž sám zaplatit 150 tisíc korun.

V tom mu ale pomáhá vroutecká radnice, která zřídila sbírku – v kanceláři obecního úřadu je zapečetěná pokladna, existuje také speciální účet, kam je možné přispět. Výzvu vroutecké radnice k finanční pomoci pro jednoho z jejích obyvatel najdete i na mnohých nástěnkách úřadů nedalekých obcí a měst. A nejen to: z doslechu vím, že jistou benefiční akci již uspořádala Zumba. Nebo sdružení RestArt Ivana Krumla a Petra Ulkeho, které v Kryrech pořádá 15. 2. 2014 již třetí Podnikatelský ples, přislíbilo část výtěžku z akce věnovat právě na léčbu Pavla Nivnického. K tomu 22. 2. 2014 uspořádá v KD Vroutek benefiční koncert, na něž všechny srdečně zve. I jeho výtěžek poputuje na Pavlův účet.

 

Svou skromnou měrou přispěje i moje domácnost. Moje lepší polovička chodila s Pavlem do školy. Jeho osud se jí tak samozřejmě velice dotkl. Rozhodli jsme se proto i my podpořit vrouteckou sbírku a věnovat na Pavlovu léčbu celý honorář, který nám bude vyplacen za zdokumentování oslav 725. výročí první písemné zmínky o obci Očihov, na kterou nás místní radnice pozvala. Díky pochopení starostky Očihova paní Jany Kronďákové – a já jí za to mnohokrát děkuju - bude honorář vyplacen dokonce dřív, než celá slavnost proběhne, abychom se do termínu, po který veřejná sbírka probíhá, vešli.

 

Jsem stoprocentně přesvědčen o tom, že Zumba, sdružení RestArt nebo já s Jitkou nejsme prvními přispívajícími – a vůbec ne těmi posledními!

 

Kdo můžeš, pomož také. Má to význam, má to smysl a něco takového dělá člověka člověkem.