OČIHOV V PROUDU ČASU

12.09.2014 17:04

V Očihově se slavilo!

V sobotu 12. července 2014 odpoledne – a to tak, že velice. Se vší pompou, s patřičným ruchem, tartasem a nakonec i hlukem, přesto velmi civilizovaně a nesmírně důstojně. Dokonce s kryrskou účastí. Naše město se podílelo v první řadě sponzorsky (Zdeněk Eisenhammer, Jiří Hurt nebo Šilhánek a syn), za další programově (Klauniáda Nikoly Nedomové nebo Recesse), návštěvností (jde konečně o sousední obec, takže mnozí kryrští sem samozřejmě zavítali…) a především pak dramaturgickým rámcem, jehož autorem bylo sdružení RestArt.

 

Kdo do Očihova přišel, nelitoval. A že se tu těch lidí sešlo! V pozdním odpoledni jsme jich před obecním úřadem napočítali k tisíci – a kdo ví, jestli těch návštěvníků nebylo ještě o pár desítek víc!

 

  

Důvod k oslavě v Očihově byl parádní: 725. výročí první písemné zmínky o obci. A to už je nějaká řádka let!

 

HISTORIE OČIHOVA

 

Ona první písemná zmínka je kupní smlouvou. Pochází z 3. března 1289, kdy šlechtic Albrecht Nothaft daroval klášteru premonstrátů v Teplé 10 hřiven stříbra ročního platu. Mezi svědky listiny, kteří sloužili jako utvrzení pravosti dokumentu, byl na třetím místě uveden Přibyslav z Očihova. Zřejmě se jednalo o nižšího šlechtice, který doprovázel mocnějšího pana Albrechta z rodu Nothaftů, což byla šlechta původem z Chebska během 12. a 13. století osídlující pusté oblasti Slavkovského lesa.

 

„Možná Vás bude také zajímat,“ doplňuje Mgr. Jan Mareš ze Státního oblastního archívu v Lounech, „že Očihovec je poprvé zmíněn v listině Přemysla Otakara II. z 19. 12. 1275, kterou král potvrzuje rozdělení majetku mezi syny zemřelého Sulislava z Trnovan Bohuslava a Sulislava. Právě Sulislav podle listiny dostal za podíl celou ves Ochczovech čili Očihovec.“

 

Což neznamená nic jiného, než že Očihovec (součást Očihova, jakýsi jeho satelit…) byl prvně zmíněn – alespoň pokud z archívu víme - již o 14 let dříve, než samotný Očihov.

 

 

Pojďme ale zpátky do Očihova. Po lijácích právě končícího týdne je sobotní obloha jako vymalovaná, svítí sluníčko. Náves voní grilovanými klobásami nebo steaky, točí se pivo nebo limonáda.

 

Ve třináct hodin celá sláva vypuká. Moderátor dne v historickém kostýmu zve na pódium starostku Očihova Janu Kronďákovou, která vystoupí s kratičkým projevem. Tu pak vystřídá skupina středověké hudby a tance. Dramaturgickým rámcem oslav, které pro Očihov připravilo sdružení RestArt Ivana Krumla a Petra Ulkeho, je totiž připomínka historie obce v kontextu proudu času českých i světových dějin. Návštěvníci Očihova tento den procházejí historií své obce od nejstarších dob až po současnost.

 

Podívat se přijal i ministr školství Marcel Chládek.

 

 

 

S poněkud ponurou, truchlivou středověkou muzikou i s trojicí tančících div (ty jsou naproti tomu poměrně rozverné…) se ocitáme v gotice. S tanečnicemi si dokonce můžeme skočit v kole. Oko se potěší šermířským soubojem a jsme účastni přednášky mistra cechu katovského.

 

 

Gotiku střídá renesance. Ucho potěší hudební skladby raného středověku, oko zas se zalíbením spočine na orientálních tanečnicích. Nechybí ani rytíři a jejich šermířské souboje a do Očihova dorazí i potulný kejklíř, který oslní žonglérským umem.

 

Dalším tematickým blokem je vzpomínka na období baroka. Jsme svědky praporečnicko-bubenické šou a František Iša Barák přednese ukázky z děl starých mistrů.

 

 

Těsně před sedmnáctou hodinou se dostáváme do Habsburské monarchie a k 1. světové válce. Do Očihova napochoduje Sbor loketských ostrostřelců a předvede ukázky vojenských cvičení a střílí, střílí a střílí… z pušek i děla. Švejk – Band pak zahraje pouliční písničky staré Prahy, Plzně i dalších měst kuplety a šlágry šantánů a kabaretů.

 

Posledním historickým obdobím, jímž Očihov (v proudu času) proběhne, jsou doby 1. republiky a 2. světová válka. Na pódium se vrací F. I. Barák, aby zahrál swing i jazz – především skladby George Gershwina a Glenna Millera. A ještě jednou se představí také Švejk – band, tentokráte se staročeskou muzikou. S proslulým kankánem vysoupí kryrská Recesse.

 

 

Očihov celé odpoledne prozpívá a protančí. Popíjí se a pojídá, náves je plná stánkařů. Sortiment tradiční i netradiční, vkusný i kýčovitý. Doprovodný program bohatý: můžete si vyzkoušet střelbu z luku nebo z kuše, vrhnout na cíl sekerou. Můžete se projet na koních nebo si zaskotačit spolu s klauny, na tržišti si nemůžete nevšimnout ukázek starých řemesel. Jsou tady dětské i pouťové atrakce, je tady sokolník a přijedou i živá medvíďata. Pro děti zahraje Divadlo na cestě pohádku „Jak šel Honza do světa“.

 

 

V budově obecního úřadu jsou k nahlédnutí kroniky obce nebo je tu nainstalována výstava starých fotografií.

 

 

S osmou večerní se na návsi rozpoutá lidová veselice. Zahraje kapela Jiřího Holubičky a F. I. Baráka a v deset večer oslavy 725. výročí první písemné zmínky o obci Očihov ukončí ohňostroj.

 

FOTOGALERIE

 

Nabízím video s průřezem celého dne. Kompletní, zhruba čtyřicetiminutový film, je či v nejbližší době bude k dispozici na Obecním úřadě Očihov.