PIVNÍ BĚH KOLEM SCHILLEROVY ROZHLEDNY

19.05.2018 18:40

 

 

Dvanáct statečných se v Kryrech sešlo v sobotu 19. května 2018 na startu Pivního běhu kolem Schillerovy rozhledny. Jednalo se o první ročník společensko-sportovní akce, kterou uspořádali místní příznivci volnočasových aktivit.

 

Bezmála tříkilometrová trať, kterou absolvovaly dvojice běžců, mířila z hřiště SK Havranu Kryry pod kostel Narození Panny Marie, odtud nahoru k Schillerově rozhledně a kolem Křížové cesty zpátky do města a na hřiště. Nejednalo se přitom pouze o běh jako takový, cestou závodníci plnili řadu jak fyzických, tak duševních úkolů. A pili pivo. Dámy třetinku, pánové půllitr. Žejdlíkem zlatavého moku se startovalo a „české zlato“ pak borce na trati provázelo v pravidelných a neúprosných intervalech. Kdo si totiž kdy vyzkoušel pěší výstup k Schillerově rozhledně, dá mi jistě za pravdu, že ne jít, ale vyběhnout k ní pod kuratelou tikajících stopek, navíc s břichem jako žok, to je výkon skutečně úctyhodný. Jednotlivé týmy se ho zhostily rozdílně, takže na trati byl často smazán pětiminutový startovní interval a na stanovišti u rozhledny se seběhly (sešly…) i tři dvojice.

 

„Vyhráli – podle mého – všichni,“ řekl v cíli těsně před vyhlášením výsledků a předáním cen jeden z organizátorů akce Petr Starý. Putovní pohár, účastnický list a (jak jinak) láhve s pivem předal do rukou Slávka Bašeho a Míly Bartoše. Tito sportsmeni dorazili do města pod Schillerovou rozhlednou z Vroutku a dlužno – s obdivem – podotknout, že celou trať absolvovali nejen v nejrychlejším čase, ale především v kostýmu baletek, s parukou na hlavě a škraboškou na očích. Že neběželi v piškotech, ale teniskách, jim všichni samozřejmě odpustili.

 

 

„Škoda jen,“ řekl v krátkém rozhovoru Míla Bartoš z vítězného družstva, „že taková akce je jen jednou do roka.“ A navrhoval, že by nebylo od věci uspořádat jí dvakrát, nebo raději hned třikrát. A to i přes to, že na 6. stanovišti nedostali pivo. Nejednalo se však o diskriminaci, na tomto stanovišti nedostal pivo nikdo. Pokud ale o tento ušlechtilý nápoj jde, pak ho bylo celé odpoledne dost a dost. Dokonce tolik, že si na stanovišti pod rozhlednou dávali po kelímku i její návštěvníci. Zadarmo.

 

FOTOGALERIE