POZVÁNKA NA PODBOŘANSKÉ LETNÍ SLAVNOSTI (rozhovor)

19.05.2013 08:40

 

Podbořanské letní slavnosti už klepou na dveře. V jejich podtitulu stojí, že se jedná o staré oslavy s novým obsahem. Nejen na to jsme se těsně před jejich začátkem zeptali pana Ivana Krumla, produkčního a programového manažera sdružení RestArt.

 

Ivan Kruml kdysi pro podbořanskou kulturu pracoval - jsou Podbořanské letní slavnosti v režii sdružení RestArt návratem na "místo činu"?

Někdo jiný s mými zkušenostmi, poznatky a vzpomínkami by to možná hodnotil jako určitou satisfakci, zadostiučinění. Ale já to tak určitě neberu. Prostě je to jen logické vyústění naší profesní seberealizace a určitá výzva jít dál. Doba se změnila, lidé se změnili, já jsem se změnil a nemá cenu vracet se do minulosti. Důležitá je přítomnost a budoucnost a my pro úspěch těchto slavností uděláme maximum. A na to jsme připraveni! Když budou návštěvníci spokojeni, budou spokojeni i představitelé města, pak budeme spokojeni i my. Je nám však více než jasné, že nelze se zavděčit lidem všem. I na to jsme ale připraveni...

 

Máš - nebojím se říci, že bohaté - zkušenosti s pořádáním kryrského Svátku dobré nálady. V čem jsou si tyto oslavy podobné a v čem se liší? Vůbec - jsou nějak srovnatelné?

Srovnatelné jsou po organizační a logistické stránce, tam nevidím zásadní rozdíl. Nesrovnatelné jsou v technickém zabezpečení akce a programových možnostech daných rozpočtem. Ale v zásadě jde, pro nás, o stejně významné a po produkční stránce rovnocenně náročné akce, neděláme v tom rozdíl. Vždy se budeme snažit odvést svou práci na 100% a ani tady tomu nebude jinak.

 

Když jsme v tom srovnávání, je alespoň letošní ročník PLS nějak odlišný od těch ročníků předešlých?

Dramaturgicky (ale zatím nijak dramaticky) je to zcela jistě posun od ryze hudebního festivalu k městským slavnostem v té nejlepší tradici české lidové zábavy. V programu návštěvníci najdou nejenom čistě hudební prvky, ale i velkou bubenickou a ohňovou show, dvě samostatné dětské scény spojené s otevřením rodinného a mateřského centra Jonáš, sobotní den otevřených dveří v místních kostelech, městském muzeu, hlubanské tvrzi a možná i v dalších objektech a v neposlední řadě malou výstavu ve foyer kulturního domu. Také si velice ceníme spolupráce v propagaci letošních slavností rádiem Blaník, který se stal našim hlavním mediálním partnerem. Do budoucna chceme ještě více město otevřít a ještě více ulice oživit. Umím si například představit pouliční divadlo a muziku nejenom v centru města, ale i nějaké Performance Art, živé sochy, kejklíře, workshopy pro malé i velké návštěvníky oslav atd.  Ale na to vše potřebujeme daleko více času na přípravu a asi i více peněz. Snad se napřesrok, pokud opět dostaneme důvěru, podaří oslovit ještě více sponzorů případně i nějaké dotační programy. Letos jsme do toho vletěli, jak se říká, tak trochu rovnýma nohama a na poslední chvíli.

A samozřejmě, nesmím zapomenout, že ani letos nechybí oblíbený turnaj v plážovém volejbalu. Což sice není  žádná novinka, ale toto tradiční sportovní klání je samo o sobě dobrým „dědictvím" a velkým  vkladem pro rozmanitost a bohatost slavností i do budoucna. Velký dík zde proto patří všem spoluorganizátorům, koordinátorům a spolupracovníkům, jmenovitě pak paní Stanislavě Čapkové a jejímu týmu dobrovolníků.

 

Program Podbořanských letních slavností je jako u jakékoli akce, pod níž je RestArt podepsán, nadupaný k prasknutí. Je něco, co bys chtěl vyzvednout, pozvat na to především?

Nechtěl bych něco z programu vyjímat. Za vším, co je součástí dramaturgického plánu, si naprosto stojíme. Věřím, že každý bod programu je důležitým kamínkem mozaiky úspěšných městských slavností a jedno bez druhého by nefungovalo. Pokud však bych měl přeci jenom něco zmínit, tak pak to určitě bude velkolepý pěvecký návrat legendy české populární hudby Václava Neckáře a skupiny Bacily na velká pódia! Na něj jsem opravdu hodně natěšený a doufám, že v tom nezůstanu sám.

 

Souhlasím, že Václav Neckář je rozhodně hřebem slavností - vystoupí ale až v sobotu v půl jedenácté. Není to pozdě?

 Myslím si, že to pozdě není. Jak se říká - kdo si počká, ten se dočká. Každý chutný dort má mít na vrcholu pověstnou třešínku. Pro letošní ročník PLS je tou pomyslnou třešínkou právě Václav. Smekám před jeho pílí, jeho charakterem a před jeho profesionalitou! Smekám před tím vším, čeho v životě dosáhl, aniž by se musel zbytečně hrbit a někomu lacině podlézat. Těším se spolu s ním z jeho letošních „sedmdesátin" a z oslavy 40 let působnosti na české hudební scéně.

 

Chtěl bys dodat ještě něco závěrem?

Tak nejenom já, jakožto osoba zodpovědná za program a produkci slavností, ale především zde mluvím i za svého partnera, hlavního garanta a projektového i provozně-technického manažera slavností - Petra Ulkeho. Chtěli bychom pozvat k návštěvě slavností všechny místní občany, ale i návštěvníky z blízkého i dalekého okolí bez rozdílu věku a společenského postavení. Také bychom chtěli vyzvat všechny činorodé osobnosti, místní spolky a sdružení - zapojte se spolu s námi, když ne do příprav a průběhu letošních oslav, tak alespoň do příprav a průběhu slavností v roce 2014! Pro každého máme dveře otevřené, každý podnět, poznatek, připomínka či nápad na obohacení PLS je pro nás velice důležitý. Před nikým se neuzavíráme, každá nabídka ke spolupráci je pro nás velice důležitá a přínosná! Možná budou letošní PLS v lecčems jiné, ale přesto i v mnohém stejné - nezklamou příchozí a pobaví ty, kteří se bavit opravdu chtějí. Proto závěrem dodáváme: bavte se spolu s námi, protože nás baví vás bavit...

 

Děkuji za rozhovor.