PŘEDČASNÉ PARLAMENTNÍ VOLBY

25.10.2013 05:57

Supervolební rok 2014 přestává být tím supervolebním – ve dnech 25. a 26. října 2013, tedy o několik měsíců dříve, než bylo plánováno, půjdeme totiž k volebním urnám, abychom si vybrali své zástupce do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Důvodem konání předčasných voleb je rozpuštění stávající dolní komory, pro které se při srpnovém hlasování vyslovilo 140 poslanců. Prezident republiky Miloš Zeman rozpustil Sněmovnu 28. srpna 2013.

Tyto předčasné volby jsou vyústěním politické krize, kterou odstartoval červnový zásah Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu na Úřadu vlády a dalších místech. Ústřední postavou celé kauzy byla tehdejší šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase a jeho současná manželka Jana Nečasová (Nagyová).

Tzv. aféra Nagyová zahýbala českou politickou scénou a vedla ke jmenování úřednické vlády Jiřího Rusnoka. Té se však nepodařilo získat důvěru Poslanecké sněmovny, a tak musela podat demisi. Při hlasování o důvěře Rusnokově vládě se navíc ukázalo, že deklarovaná stojedničková většina koalice ODS, TOP 09 a LIDEM již neexistuje.

TOP 09 se proto rozhodla podpořit předčasné volby. Díky tomu se v Poslanecké sněmovně našel dostatečný počet poslanců, kteří podali návrh na její rozpuštění (celkem 126 ze stran ČSSD, TOP 09, KSČM a VV).

O křesla v Poslanecké sněmovně bude v předčasných volbách bojovat 5 908 kandidátů, což je téměř o tisícovku více než ve volbách v roce 2010. Na jedno poslanecké křeslo tak nyní připadá zhruba 30 uchazečů, před třemi lety jich bylo o pět méně. Počet kandidátů se může ještě snížit podobně jako v minulých letech, pokud budou někteří z nich odvoláni nebo se kandidatury sami vzdají.

Jak vypadají zatím poslední volební preference? V září 2013 je Středisko analýz a empirických výzkumů (SANEP) vidělo následovně:

Do Poslanecké sněmovny by se v září 2013 vedle ČSSD, KSČM, TOP 09 a ODS nově dostali i  SPOZ, ANO 2011 a znovu i KDU-ČSL.  Před sněmovními branami by pak aktuálně zůstal Úsvit přímé demokracie a SUVERENITA SBB. Při podrobnějším pohledu na aktuální volební zisky jednotlivých stran a hnutí, které vycházejí z hlasů 56,2% rozhodnutých voličů, se ukazuje nadále trvající trend silné levicové dvojice ČSSD (26,2%) a druhé nejsilnější KSČM (16,2%). Oproti tomu je nadále zjevné výrazné oslabení ODS, která by aktuálně přišla se ziskem 8,7% hlasů o svoji pozici lídra pravicových stran, kterým by byla aktuálně TOP 09 s podporou 13,9% hlasů.“

V Kryrech budou otevřeny tradiční volební místnosti: dvě v Kryrech, po jedné ve Strojeticích, Běsně a ve Stebně.

Jak budete volit Vy? Komu se nejvíce blížíte svými názory? Vyzkoušejte volební kalkulačku!