ROZHOVOR S IVANEM KRUMLEM

01.04.2011 21:00

Ivan Kruml oslavil letos 1. dubna své čtyřiačtyřicáté narozeniny. Rychle dodává, že nejde o Apríl… vystudoval střední školu (gymnázium v Podbořanech), celý život se zajímá o kulturně-společenské dění a až do včerejšího dne byl přes deset let zaměstnán jako konzultant zákaznického centra T-Mobile v Lounech. Co se týká jeho rodinných poměrů, rád by si ponechal, alespoň částečně, právo na soukromí. Prozradil nám o sobě jenom tolik, že úspěšně a rád spolupracuje při svých aktivitách se synem Michalem (22 let) a raduje se z nejmladšího z dětí, ročního synka Vašíka, který má, shodou okolností, narozeniny o jediný den později, než on sám.

*        S logem Sdružení RestArt 2010 se obyvatelé Kryr setkávají třeba nad jevištěm místního kulturního domu. Víme o něm ale jen velmi málo - mohl byste nám ho, jeho práci a jeho aktivity, alespoň stručně představit?

Logo sdružení vzniklo v návaznosti na letitou spolupráci mezi mnou a mým dlouholetým kolegou, kamarádem a přítelem Petrem Ulkem, a to z potřeby prezentace a vzniku právního rámce za účelem ucházení se v roce 2010 o grant na pořádání „Podbořanských letních slavností 2011". Z nejrůznějších (i „zákulisních") důvodů, které tu nechci popisovat, jsme nakonec „těsně" neuspěli. Nicméně se ukázalo, že z této iniciativy vznikla spousta nápadů  a inspirativních myšlenek, které by bylo škoda natrvalo opustit. A tak jsme se rozhodli navázat na to dobré a připravit jakýsi koncept kulturně-společenské agentury, která by dokázala skloubit veřejně prospěšné aktivity (pořádání slavností, zábav, koncertů, divadelních představení, provoz kina atd.) s komerční činností (catering, reklamní agentura, drobná spedice) a zároveň tyto činnosti provázat s ekonomickou stabilitou takto vzniklého subjektu. Plány na rok 2011 jsou poměrně ambiciózní, ale snažíme se držet, pokud možno, co nejvíce při zemi. Koho by to zajímalo, najde první „plody" těchto našich aktivit na webu: www.sdruzeni-restart.cz

*        V Kryrech, minimálně v rámci oslav 1. máje, se Vaše agentura prezentuje už poměrně dlouho. Vy jste z Mostu - proč zrovna v Kryrech? A máte Vy osobně k tomuto městu nějaký (myslím jiný, než pracovní...) vztah?

Od roku 2003 zajišťuji provoz letního kina a snažím se tu s menšími, tu s většími úspěchy „páchat" na lidech kulturní dobrodiní formou různých kulturně-společenských aktivit. I když je budoucnost kina, to v souvislosti s postupným přechodem na digitalizaci promítání, více než nejistá, rád bych i do budoucna udržel areál v provozuschopném stavu. Přál bych si, aby se letní kino i nadále mohlo prezentovat  jako letní oáza kultury, klidu a pohody - i za cenu třeba jen „pouhého" pořádání hudebních vystoupení, festivalů a možná i přírodního divadla. Byla by, myslím si,  věčná škoda ponechat tak krásný areál pod kryrskou rozhlednou svému neblahému osudu. Ačkoliv mým rodným městem jsou nedaleké Podbořany, vždy jsem se ve vašem městě cítil jako doma a mám pocit, že tu lidé k sobě mají i tak nějak blíž. Jinak momentálně žiji v Mostě, ale v Kryrech jsem i léta bydlel a pracoval na místním vlakovém nádraží jako výpravčí. Prožil jsem tu kus hezkého života a na tuto dobu mám dosud jen ty nejhezčí vzpomínky.

*        Letos poprvé zajišťujete i program 1. května na náměstí. Byla to nabídka kryrské radnice nebo jste s touto iniciativou přišli Vy?

S návrhem jsme přišly my, ale vše vyplynulo přirozeně ze situace, kdy jsme se snažili naše aktivity postupně rozšiřovat. Jsme hrdí na to, že se můžeme přihlásit k účasti na prohlubování tradice skutečně kulturního města, kterým Kryry bezesporu jsou. Cítíme i podporu a důvěru od vedení města a to je pro nás velice zavazující. Vážíme si toho a tuto podporu chceme beze zbytku využít, nikoliv zneužít!

*        Svátky dobré nálady, to jsou tři dny nadité pestrým programem. Jak dlouho se taková akce připravuje?

Věřte - nevěřte, ještě nebyl loňský ročník u konce a mně se již v hlavě rýsovaly první náznaky koncepce příštího ročníku. Ani letos tomu, myslím si, nebude jinak. Takže je to práce de facto permanentní. Spousta zařizování a shánění a to vše s jistou porcí starostí s nejistým výsledkem. Ale to už je riziko každé činnosti v podnikání, které nutně bereme na sebe. Vše se dá pohlídat a zajistit, ale počasí šroubovákem „nepoštelujete" nikdy (smích…). Pro mne je to už vlastně takový nezbytný kulturně-adrenalinový životní styl.

*        Několik lidí, kteří si přečetli program víkendu přelomu dubna a května, si povzdechlo, že je určen téměř výhradně mladé generaci. Co ale ta střední a starší?

Víte, říká se (a je to pravda),  že není na světě člověk ten, který by se zavděčil lidem všem. Přesto se snažíme o pravý opak. Je to vlastně tak trochu absurdní situace, protože potřeba přiblížit Svátek dobré nálady též mladým byl právě výzvou a podnětem k rozšíření slavností o doplňkový program v letním kině. Tím se tradiční jednodenní událost recesních oslav 1. Máje (jehož koncepce dosud zůstává stejná, t.j. celodenní program určený především pro střední a starší generaci) rozrostl i o další dva dny programu pro mladé. Opticky se tak teď nutně zdá, že mladá scéna má navrch. Ale pokud se pozorně podíváte do programu slavností, musíte nám dát za pravdu, že je vše přesně tak, jak má být...

*        Je něco z Vašeho programu, na co byste chtěl upozornit, vypíchnout to nad ostatní a speciálně na to občany a návštěvníky Kryr pozvat?

Velice si považuji navázané spolupráce s plzeňským klubem vojenské historie - 4. obrněnou divizí U.S. armády. V letošním roce se k nám chystají zase s o něco větším „kontingentem" vojenské techniky. A i když je tato účast spojená s velkou organizační, časovou a finanční náročností a ne vždy se u všech lidí setkáváme s pochopením, podařilo se nám i letos připravit velikou atrakci v podobě dynamické ukázky osvobozovacích bojů, tzv. „BITVU O ROZHLEDNU". Ta se bude konat jako připomínka slavných květnových dnů před šestašedesáti lety. Je třeba si uvědomit, že ani v nástinu se nejedná o propagaci militarismu, ale jde o naše přihlášení se k české historii a k tradici boje za svobodu. Je jenom opravdová škoda, že se nám dosud nepodařilo k účasti přimět i některý military klub spřátelené Rudé armády. Snad někdy příště... Chtěl bych tedy všechny návštěvníky slavností srdečně pozvat na tuto ojedinělou událost (i když je to do kopce), ale též všechny vyzvat i k prohlídce Military Campu v areálu cvičné střelnice a k ojedinělým nočním prohlídkám Schillerovy rozhledny se speciálním večerním nasvícením. Pokud bych měl ještě něco vypíchnout z programu letošních Svátků dobré nálady, tak pak určitě pro mladé stojí za pozornost vystoupení legend českého hard rocku skupin PUMPA, CODA, KEČUP nebo špičkových českých revivalových skupin jako jsou KISS, ELÁN a RAMMSTEIN. Taktéž jistě stojí za pozornost hudební produkce našich předních rockových kapel, jakými jsou KRLEŠ, DYMYTRY a především pekelně energičtí KRUCIPüSK, kteří završí celodenní maratón letošních „Rockových čarodějnic". Pozornosti střední a starší generace bych doporučil zejména návrat kryrských KAMARÁDŮ se zpěvačkou Evou Pezlarovou, country legendu TAXMENI, oblíbenou jihočeskou lidovou kapelu UNGROVANKA a nestora regionální hudební scény - skupinu AQUARIUS, která vystoupí se směsicí českých lidovek a největších popových hitů. A to vše bude okořeněno bubenickou show brazilské samby TAM-TAM BATUCADA i hvězdnými hosty ze soutěže SuperStar Michalem HUDČEKEM a Míšou NOSKOVOU. Samozřejmě nelze opomenout ani hlavní prvomájovou atrakci - jedinečný prvomájový průvod a průjezd alegorických vozů městem. Ale to už jsem, jak se tak dívám, vyjmenoval téměř vše… prostě si jen myslím, že letos to bude stát opravdu za to! Vše podstatné a mnohem více najdou případní zájemci na webu letošních slavností: www.pivnimaj.cz. Zde je také uveden přehled všech sponzorů a podporovatelů, bez jejichž nezištné pomoci a spolupráce by se takový podnik nedal vůbec zrealizovat. Zároveň prosím a laskavě žádám všechny čtenáře - věnujte na oplátku vaši zvýšenou pozornost, přízeň a sympatie právě jim, zaslouží si to!

*        Chtěl byste dodat něco závěrem?

Snad to nebude příliš osobní… je ale spravedlivé říci - a zdůraznit - že za vše dobré, co se mi snad daří v současné době realizovat, vděčím především svému kolegovi a výbornému parťákovi, kryrskému rodákovi a patriotovi - Petru Ulkemu. Dále své přítelkyni a celé své rodině, která při mne stála v dobách dobrých, ale především i v dobách zlých. Za to jim všem patří můj neskonalý obdiv a vřelý dík... všem obyvatelům a návštěvníkům Kryr pak ze srdce přeju, aby se jim Svátky dobré nálady líbily.

*        Děkuji za rozhovor.