ROZHOVOR S MONS. JANEM BAXANTEM

06.02.2012 20:35

 

„Ut videam“

 

je biskupské heslo

Mons. Jana Baxanta 

(* 8. října 1948 v Karlových Varech). „Ať vidím“, zní jeho překlad v češtině.

 

Jan Baxant je český katolický duchovní, od roku 2008 dvacátý biskup litoměřický. Vystudoval Střední průmyslovou školu zeměměřičskou v Praze a posléze Cyrilometodějskou bohosloveckou fakultu v Litoměřicích. Kněžské svěcení mu udělil 23. června 1973 msgre. František Tomášek. Jan Baxant hovoří německy, francouzsky, italsky a rusky.

V rámci posledního rozloučení s otcem Šimonem v Kryrech jste se velmi skepticky vyjádřil o možnosti nového faráře v tomto městě. Dnes tu působí otec Hurt. Proč, když má diecéze nedostatek duchovních, farář v Kryrech - a proč se jím stal zrovna pan Josef Hurt?

Je to proto, aby se lounský vikariát personálně posílil a omladil a aby bylo zřejmé, že jsem na Kryry a jeho obyvatele a křesťany nezapomněl. P. Josef Hurt má, jak známo, misijní elán oslovovat lidi i v prostředí s nižší religiozitou. Myslím, že Kryry takovým místem jsou a navíc P. Josef bude mít více času na studium.

Angažmá otce Hurta je dočasné. Je plánováno, že by tohoto duchovního nahradil posléze jiný?

Každá naše pastorační mise je dočasná, i když ji nemusíme nazývat „angažmá“. Pokud se v budoucnosti najde někdo šikovnější, dostane příležitost. V žádném případě ale nechci, aby nynější mise P. Josefa byla chápána jako provizorium. Lidé v Kryrech si to nezaslouží.

V Kryrech vzniká, a to na popud právě otce Hurta, občanské sdružení k záchraně místního kostela. Jak tuto aktivitu vnímáte?

O vámi uváděném občanském sdružení nevím, ale vítám každý počin ke společnému a ušlechtilému dílu. Pokud, jak se zmiňujete, je to na popud P. Josefa, pak mám z toho radost, i když tuším, že obnova zpustošeného kryrského kostela bude značně náročná a vysilující. Nicméně když se dají dobří lidé dohromady, mnoho se dokáže.

Co si myslíte o tom, že se v nově vznikajícím OS angažují především mladí lidé?

To vítám především! Ale, upřímně řečeno: kdo jiný než právě mladí lidé by se měl zapojit do díla. Mladí lidé vždy mají jednu velkou přednost: elán, odvahu a optimismus. Velice mě to těší.

Je něco, co byste chtěl touto cestou Kryrům, obyvatelům tohoto města vzkázat?

Rád bych všem Kryranům přál radost ze života s ujištěním, že jejich město a je samé nevnímám jako poslední a nedůležitou skutečnost naší diecéze, zvláště když tam působil mně tak drahý, vzácný kněz P. Šimon, který dokázal kolem sebe shromáždit též mladé a nadějné křesťany a spolupracovníky, jako např. rodinu Nevečeřalovu.

Děkuji za rozhovor.