SETKÁNÍ RODÁKŮ V BĚSNĚ

17.09.2018 06:21

Osadní výbor Běsno uspořádal ve spolupráci s Městským úřadem Kryry v sobotu 15. září 2018 u příležitosti 100. výročí vzniku československého státu historické SETKÁNÍ RODÁKŮ, PŘÁTEL A OBČANŮ BĚSNA. Sjela se sem zblízka i zdaleka bezmála padesátka těch, kdo se v této malebné vsi narodili a kdo tu dříve žili, další padesátka pozvaných hostů a těch, kdo tu bydlí dnes.

 

Krátce po čtrnácté hodině všechny přítomné přivítal moderátor odpoledne Mgr. Kamil Kraus. Mezi nimi i vzácné hosty: metropolitu církve pravoslavné v Čechách, na Moravě a na Slovensku otce Kryštofa, který v době svého mládí měl k Běsnu hodně blízko, a podbořanského faráře církve katolické otce Alexandera Siudzika. Účastníky akce také pozdravil starosta Kryr Miroslav Brda a krátce promluvil i Josef Kříž, který na nápad setkání běsenských rodáků vlastně přišel. Ten neskrýval dojetí: „Nečekal jsem, že se nás tu sejde tolik. Potřásl jsem si rukou s lidmi, které jsem neviděl padesát let.“ Pan Antonín Synek stručně připomněl i historii Běsna.

 

 

Minutou ticha byla uctěna památka těch, kdo se tohoto setkání nedožili. Spolu s Kamilem Krausem si pak přítomní zazpívali Masarykovu oblíbenou Ach synku, synku. Účastníci setkání položili věnce u pomníku obětem 2. světové války a mši v kostele sv. Mikuláše, jíž se účastnilo více než 60 lidí, celebroval Alexander Siudziuk. Došlo i na prohlídku obce.

 

V bezprostřední blízkosti párty stanu, pod nějž se stovka přítomných skutečně nevešla, byla instalována pěkná výstava fotografií z historie Běsna a další fotografie přivezli účastníci setkání s sebou. A tak se sedělo, vzpomínalo. Pivo a limonáda byla tento den zadarmo (pomyslné kohoutky otevřelo město Kryry…), navařen byl i kotel guláše a usmažena hora řízků. O kulturní vložku se postaral se svými koňmi šanovský pekař Vladimír Špáňa a celé odpoledne a večer vyhrávali – především country muziku – Míla a Vašek.

 

 

 

FOTOGALERIE