SLOVO PŘED VOLBAMI

02.10.2018 12:57

 

Já jsem se do toho původně nechtěl vůbec míchat. Nechtěl jsem se k předvolební kampani – ničí a nikoho v Kryrech – jakkoli vyjadřovat. Nicméně na začátku tohoto týdne jsme (patrně všichni…) našli ve svých schránkách speciál Regionu Podbořanska a v něm článek „Kryry hledají nového starostu!“

 

 

V řadě první je třeba říci, že tento příspěvek, který se jako článek tváří, není žádným článkem, ale obyčejnou reklamou. Jde o placenou inzerci – pro ty, koho to zajímá, uvádím, že ta legrácka vyšla volební uskupení MOJE KRYRY na 6.900,- Kč bez DPH – a redakce týdeníků skupiny Ohře média s obsahem tohoto příspěvku nemá společného vůbec nic.

 

V druhé řadě chci říci, že ač lídr výše zmíněného volebního uskupení Bc. Tomáš Pták vyzýval (a já cituji ze speciálu Regionu), „… veďme své kampaně bez osobních záští a útoků, bez nenávistného jednání, beze lží a pomluv,“ pak se tomu MOJE KRYRY zpronevěřily.

 

Úplně pomíjím sugestivní název inzerátu, totiž že „KRYRY HLEDAJÍ NOVÉHO STAROSTU!“ A pak, že je Tomáš Pták KANDIDÁT NA STAROSTU. Tomáš Pták je totiž maximálně kandidát na člena zastupitelstva města Kryry a o starostovi jako personě nebudu rozhodovat ani já, ani nikdo jiný z voličů (vyjma oněch třinácti ve finále do zastupitelstva zvolených). Za bohapustou lež pak označuji tvrzení, že (ještě jednou si dovolím citovat:) „dlouholetý kryrský starosta Miroslav Brda oznámil ve zveřejněném rozhovoru, že již nehodlá obhajovat pozici starosty města, začalo se v Kryrech řešit, kdo bude novým starostou.“

 

Ten rozhovor jsem s Miroslavem Brdou dělal já! A nač jsem se ho ptal - a co mi odpověděl?

 

Otázka: 

V létě minulého roku jste oslavil 65. narozeniny. Čas nezastavíte, jste penzista. Na podzim nás

čekají obecní volby - chystáte se na odpočinek nebo budete ještě kandidovat do zastupitelstva?

 

Odpověď: 

Máte pravdu, v důchodovém věku už opravdu jsem. Je vedlejší, že se cítím jinak.

Samozřejmě jsem zvažoval, že se v nadcházejícím volebním období už o post starosty ucházet

nebudu. Nebo alespoň ne za každou cenu. Určitě bych se ale ještě chtěl dostat do vedení obce jako

zastupitel, ale toto je plně v rukou občanů – voličů. Jestli ještě stojí o to, abych mohl něčím přispět

k rozvoji našeho městečka – a jestli mi dají svůj hlas. 


Znovu zdůrazňuji, že komunální volby nejsou volbami starosty, ale zastupitelů obce! A jestli Miroslav Brda nějak odpověděl, tak skutečně jenom tak, že na své starostenské funkci nelpí. Tečka.

 

A jaká je alternativa Tomáš Pták? Buďme k sobě upřímní: ta šance je zcela nicotná. Tomáš – sice jen spekuluji, nicméně jsem o tom hluboce přesvědčen – je inteligentní mladý muž. A nevymění slibně se rozvíjející – nebojím se říci, že bez maléru doživotní - profesní kariéru u vězeňské služby (nakonec si doplnil i vzdělání…) za pouze čtyřleté (tj. do budoucna velmi nejisté…) působení na radnici Kryr.  Tím spíš, že je to člověk fungující nikoli v pracovním, ale ve služebním poměru. Takže se asi oprávněně obávám, že lídra kandidátky MOJE KRYRY, jehož nám toto volební uskupení podsouvá, de facto ani volit nebudeme.

 

Ale dobře, zvolme ho (nebo spíš někoho jiného…)! Zkusme si ale přiznat, že politika není nic jiného než zase jen byznys. A kdo v případě uskupení MOJE KRYRY zaplatil za ty plachty, co visí po Kryrech? Kdo zaplatil jejich předvolební setkání 27. 9. 2018 (tuším byly tři sudy piva zdarma…)? Kdo zaplatil těch víc než osm tisícovek za placenou inzerci v Regionu?

 

Za sdružením MOJE KRYRY stojí TOP 09. A tady já osobně mám problém největší. Protože v každém byznysu – i v tom politickém - je něco za něco. Žádný byznysmen přitom nevynaloží jediný haléř bez toho, že by z toho koukal nějaký profit, zisk.

 

Takže na argument, ať si TOPka v předvolební kampani platí, co chce, neslyším. Bude za to něco chtít zpátky, takže ve finále to zaplatíme všichni. Protože město, chce-li žít, musí do sebe investovat. Přes jaké to bude firmy za vlády TOP (přeložme si to – těch nejlepších!), a za kolik, o tom se bojím jen spekulovat.