SOUSTŘEDĚNÍ KRYRSKÝCH MAŽORETEK

05.07.2018 23:48

 

Poděkování:

  • Paní Janě Kolářové a celému jejímu týmu z Chvojkovského mlýna za poskytnutou péči, vynikající kuchyni a skvělé zázemí
  • Panu Josefu Ryšavému, který nám zapůjčil audiotechniku, díky které jsme mohli cvičit i na louce pod širým nebem
  • Všem rodičům, že nám svoje holčičky svěřili
  • Barče Zelenkové, Máje Krupičkové, Andrejce Geisselové, Simoně Dondové a Verče Franclové za ohromné nasazení a motivaci
  • Svému manželovi, který nám všem fantasticky pomáhal, a v neposlední řadě i svým synům, kteří zlobili o poznání méně, než zlobit umí

 

Irena Uldrichová

 

 

Teprve podruhé ve své historii vyjely kryrské mažoretky mimo domovské město na vícedenní soustředění. Prvně to bylo ve dnech 15. – 17. 4. 2011, těsně před Svátkem dobré nálady. V Sosni u Rakovníka naše děvčata pilovala svou prvomájovou sestavu (informovali jsme na těchto stránkách ZDE).

 

Po více než sedmi letech tedy kryrské mažoretky absolvovaly své druhé soustředění - v areálu Chvojkovského mlýna, kde trénovaly od 1. do 6. července. A třebaže šlo především právě o trénink, užily si i spoustu dalších aktivit. „Každý den jsme se s děvčaty také trochu učily (aby nám holky o prázdninách úplně nezakrněly…): probíraly třeba zeměpis a prošly jsme společně všechny světadíly. Hrály jsme hry, malovaly obrázky. Děvčata se vykoupala nebo byla na houbách. Pokud se naší práce týče, pak vymýšlela i vlastní choreografie.“

 

 

Jeli jsme se za našimi mažoretkami podívat. Na jeden jediný den, který měl být ale výjimečný. Svým hostem, který byl pro děvčata překvapením.

 

 

Patrně byste totiž jen velmi těžko hledali v české kotlině člověka, který tak dokonale zvládá základní mažoretkové nářadí, jímž je baton – nebo, chcete-li, hůlka. Je jím Lubomír Kábrt - muž, kterého když právě s hůlkou vidíte, nemůžete se zbavit dojmu, že absolutně popírá jakékoli fyzikální zákony.

 

Lubomír Kábrt je semifinalistou televizní show Česko Slovensko má talent 2013, oceněn byl studentskou Thálií v Národním divadle v Praze, je také mistrem a vicemistrem Evropy v twirlingu a nejúspěšnějším twirlerem v ČR. Učí i balet v prestižních tanečních školách v Německu. 

 

„Je docela drsnej…“ okomentovala ho jedna z kryrských mažoretek po první hodině cvičení. Mezi děvčaty totiž zpočátku zavládlo tak trochu zděšení. Drsný přitom není asi to správné slovo: Lubomír Kábrt byl na děvčata určitě přísný. Věděl přitom, co dělá.

 

„Cokoli chcete dobře zvládnout,“ řekl, „je to dřina. Řeky potu. Bolí to.“ Sám se twirlingu věnuje devět let. Trénoval i osm hodin denně. Jak sám vyprávěl, na fotbalovém hřišti vedle fotbalistů. Večer pod rozsvícenými lampami městečka Čáslav, kde žije. Zpočátku se mu smáli. „Dneska jsou na mě pyšní,“ směje se Lubomír, „všichni mě znají. Vzorem mu přitom byla převážně jen videa z youtube, solidní škola twirlingu u nás neexistovala.

 

Kryrská děvčata zvyklá trénovat jednou týdně maximálně dvě hodiny tak prvně spolu s opravdovým mistrem svého oboru absolvovala celkem zhruba pětihodinový náročný trénink. Skončila v podvečer utahaná jako koťata.

 

 

Z tohoto dne nabízíme návštěvníkům tohoto serveru videoreportáž a skromnou FOTOGALERII. Fotografie z průběhu soustředění pak byly zveřejněny na facebooku kryrských mažoretek.