STROJETICE SE DOČKALY RADARU

22.09.2018 09:29

 

Do zkušebního provozu byl ve Strojeticích v pátek 21. 9. 2018 uveden radar s kamerou. Na dlouhodobé stížnosti místních občanů tak konečně reagovalo vedení kryrské radnice a svou nejnebezpečnější komunikaci – silnici I. třídy č. 27 – zabezpečilo radarovým systémem.

 

Přechod této komunikace např. v místech protilehlých autobusových zastávek (před prodejnou Jednoty),“ napsal k této problematice v článku „Rally Strojetice“ před časem městský zpravodaj Kryrská rozhledna, „se nedá přirovnat ani k hodně adrenalinovému sportu, většinou je to obyčejný hazard se životem, ať jste opatrní sebevíc. Kráčíte-li pak z této zastávky k bytovkám, bojíte se jít i po chodníku vedle silnice. Na omezenou rychlost v obci tu spousta řidičů ne že nedbá, ale přímo kašle, takže si tu místní obyvatelé často připadají, jako kdyby bydleli v bezprostřední blízkosti ranveje hodně frekventovaného mezinárodního letiště. Rychlost vozidel přesahující hodně přes 100 km/h tu není výjimkou. Především pak ve směru od Očihova k jesenické křižovatce, a to od parkoviště Restaurace Tom ke konci obce, se tu řidiči chovají jako na závodní dráze. Solidní silnice a zdánlivě přehledný úsek k tomu, zdá se, vybízí.“

 

To potvrzují i údaje získané z interního systému Policie České republiky: podle vedoucího Dopravního inspektorátu v Lounech npor. Bc. Jiřího Krále například jen v 1. polovině roku 2017 Policie ČR v úseku sil.I/27 v obci Strojetice neřešila sice žádný trestný čin, nicméně přestupků bylo řešeno celkem 27: z toho bylo uloženo 26 blokových pokut v celkové částce 20.500,- Kč za překročení rychlosti v obci a 1 přestupek byla dopravní nehoda vyřešena pokutou v částce 2.000,- Kč – příčina: rovněž rychlost.

 

Ať už je jakkoli nezpochybnitelným faktem, že nezodpovědného řidiče nezastaví nebo nezpomalí žádný radar, normální šofér zareaguje. Proto je instalace tohoto zařízení ve Strojeticích, které tak nejsou od nynějška odkázány pouze na namátkové kontroly PČR, v rámci bezpečnosti obce rozhodně krokem vpřed.