STROJETICKÝ DUATLON

29.09.2013 09:59

Jubilejní, již dvacátý ročník Strojetického duatlonu se v sobotu 28. 9. 2013 uskutečnil v obci, jejíž jméno nese. Na jeho startu se sešlo celkem šedesát účastníků, kteří celkem ve čtyřech kategoriích (pohlaví a věk) absolvovali běh, jízdu na kole a závod ukončili dalším během. Například muži absolvovali trať jen o pár stovek metrů kratší maratónu (běh 5 km, kolo 21 km, běh 3,5 km), přičemž ti nejlepší potřebovali na její zdolání čas kolem hodiny a dvaceti minut.

Závod je tradičně organizován za podpory Města Kryry a Osadního výboru Strojetice.

Jak se nápad konat Strojetický duatlon před dvaceti lety vůbec zrodil? A jak první závod tohoto dnes již tradičního sportovního klání vypadal? „V první řadě je potřeba říci,“ vypráví Mirka Reitermanová (na obrázku vlevo), „že úplně první ročník se nejednalo o duatlon, ale triatlon. Plavecká část se odehrála na Očihoveckém rybníku. Jenomže vzhledem k tomu, že závod byl blíže k podzimu než létu a byla už zima, začali jsme pořádat pouze duatlon. Ze začátku šlo víceméně o rodinnou akci, prvně se nás sešlo – právě z rodiny a přátel - tak patnáct.“

 

Nejsilněji obsazeným ročníkem pak byl duatlon z roku 2011, kdy se na jeho startu sešlo na sedmdesát borců.

V sobotu 28. 9. počasí startujícím přálo. Bylo sice chladno, ale svítilo sluníčko. Na trať – na tu nejkratší – se půl hodiny před polednem vydaly ve dvou skupinách děti. V pravé poledne pak byl odstartován závod mužů, o deset minut později závod žen a dorostu.

 

Běhalo se a do pedálů šlapalo v okolí Kryr, přičemž všechny trati se rafinovaně vyhýbaly výběhu či výjezdu k Schillerově rozhledně. Organizace klapala na jedničku, snad jediným stínem byla čísla jednotlivých závodníků, která ne vždy byla při dobězích či dojezdech dobře vidět. Vzhledem k tomu, že závodníci v jednotlivých kategoriích v průběhu závodu protínali cílovou metu smíšeně, měli rozhodčí zbytečně ztíženou práci – k jejich cti ale podotýkám, že se žádný chaos nekonal a i díky přihlížejícím a jejich asistenci byly časy zapisovány průběžně do těch správných kolonek.

Výsledky pak byly vyhlášeny v restauraci U Toma. Tady účastníky akce čekalo také promítání videa z předchozího ročníku a samozřejmě i volná zábava.

 

CELKOVÉ VÝSLEDKY STROJETICKÉHO DUATLONU