Tip na výlet: ZÁMEK CHYŠE

23.08.2018 19:51

 

Prázdniny ještě nekončí. Letošní vedra snad už ano. A to je možná ten nejlepší čas vypravit se na výlet. Pojďme jeden takový vyzkoušet:

 

 

Zámek Chyše neleží od Kryr daleko – zhruba dvacítku kilometrů. Je relativně nově zrekonstruovaný a do nedlouhých, neúnavných prohlídkových tras tu za velmi solidní vstupné zařadili majitelé zámku, Marcela a Vladimír Lažanští, umělecky a architektonicky nejhodnotnější interiéry včetně sálu s nástropní malbou od Petra Brandla. To je unikát. Navštívit lze také zámeckou knihovnu. Zrekonstruované sály jsou vybaveny slohovým, převážně barokním zařízením.

 

O historii zámku se šířit nebudu. O té velmi hezky a zasvěceně hovořil průvodce zámeckou expozicí pan Vladimír Lažanský, který chátrající sídlo svého rodu koupil na sklonku minulého století od státu a od toho okamžiku se svou ženou Marcelou bojuje o jeho revitalizaci a obnovu.

 

Dlužno říci, že velmi úspěšně.

 

Z novodobější historie určitě stojí za zmínku fakt, že zde v roce 1917 působil coby domácí učitel Karel Čapek. Dnes je tento světoznámý spisovatel určitě jedním z hlavních hlavním „taháků“ pro návštěvníky zámku – i proto, že mnoho jeho děl nese pečeť právě chyšské inspirace. Můžeme tu mluvit například o „Věci Makropulos“ nebo třeba o románu „Krakatit“. A ať už je jakkoli skutečností, že to období, kdy tu pobýval, pravděpodobně nadšením příliš nehýřil: je fakt, že náš slavný literát měl v té době svá velká díla teprve před sebou, nicméně jako čerstvě vystudovaný doktor filozofie tu hledal práci. Když mu hrabě Lažanský nabídl místo vychovatele pro svého syna, návrh reflektoval, přestože jako bytostný demokrat a příští „masarykovec“ (tělem i duší....) musel mít na „přežilé feudály“ a jejich společenské zřízení vlastní názor. A to Čapek jistě měl…

 

Pro milovníky české literární historie je tak milá – byť jakkoli malá - expozice tohoto velikána české literatury na zámku Chyše příjemným zpestřením prohlídkového programu.

 

Nemám, co dodat. Zámek je – a díky jim za to - úsilím rodiny Marcely a Vladimíra Lažanských dnes ve stavu, v němž ho dlouhá desetiletí po jeho konfiskaci na základě Benešových dekretů po 2. světové válce (Prokop IV. Lažanský přijal za protektorátu německé občanství…) nechaly další generace rozličných vlastníků úspěšně chátrat, že se alespoň jeho částí můžete dnes projít. Můžete navštívit i zámecký pivovar, který vaří pivo (vyzkoušel jsem si to…), jež se skutečně dá pít, prostě lze tu strávit velmi příjemné dopoledne či odpoledne.

 

Zámecký park, který je veřejnosti rovněž zpřístupněn, je pak pověstnou třešinkou na tomto pomyslném dortu.

 

Zkrátka nevíte-li co s načatým dnem, do Chyše určitě zajeďte. Nebudete litovat.