TIP NA VÝLET

15.06.2013 09:47

Co Čech, to egyptolog… to je samozřejmě parafráze na známé rčení, nicméně daleko od pravdy není. Nakonec naši vědci zaznamenávají v bezprostřední blízkosti řeky Nilu už léta nezanedbatelné úspěchy.

Já bych se chtěl na tomto místě zmínit o objevu egyptologicky pravděpodobně nejvýznamnějším: o hrobce faraona Tutanchamona, kterou sice nevykopal žádný Čech, ale Brit Howard Carter, a to už v roce 1922, nicméně v těchto dnech se s tímto objevem můžete blízce seznámit. V Čechách, na holešovickém výstavišti v Praze, kde prodloužili výstavu „Tutanchamon – jeho hrob a poklady“, a to do 22. září. Z vlastní zkušenosti říkám, že rozhodně za zhlédnutí stojí.

Výstava totiž otevírá novou kapitolu v oblasti prezentace kulturní historie, a to jak v obecném měřítku, tak s ohledem na starověký Egypt. V první řadě tu stojíme před bezprecedentním rozsahem v podobě více než tisícovky vystavovaných předmětů – dokonalých replik vytvořených pod dohledem odborníků. Jedná se tak o mnohem kompletnější výstavu než byla kterákoli z předchozích, kde byly použity originály.

A pak je tu samozřejmě způsob, jakým jsou exponáty vystaveny. Máte možnost doslova vstoupit do pohřební komory a zkoumat ji očima prvních průzkumníků, s její pověstnou krásou přímo na dosah ruky. Je to dobrodružství pro všechny smysly, zážitek, který si bude každý z návštěvníků pamatovat.

Výstava vznikla za podpory známých egyptologů Dr. Wolfganga Wettengela a Dr. Martina von Falcka. Světově unikátní reprodukce hrobky v reálné velikosti s více než 1000 replikami umožňuje návštěvníkům zakusit zlatý věk faraonů uprostřed reality dneška. Historické pozadí krátkého života a tajuplná smrt Dětského krále jsou tak návštěvníkům zprostředkovány „z první ruky“. Výstava Tutanchamon – jeho hrobka a poklady představuje prvotřídní ukázku nové formy výuky historie hrou a zážitkem, tzv. edutainment.

Výstava je nádherná, faktograficky vyčerpávající. Doplněna je podrobným výkladem (zprostředkovaným audioprůvodcem), filmovými sekvencemi, v nichž je návštěvníkům představen jak sám faraon, tak i objevitel jeho hrobu, s nímž krok za krokem postupujete při odhalování jednoho z největších pokladů, jaký byl kdy objeven. A ten pak spatříte na vlastní oči – tak, jak ho 4. listopadu 1922 uviděl Howard Carter se svým mecenášem lordem Carnarvonem.

Kdo tedy teď o prázdninách pojedete do Prahy nebo budete naším hlavním městem třeba jen projíždět, udělejte si dvě, tři hodiny času a na výstavu se určitě běžte podívat. Stojí to opravdu za to!