XIV. SVÁTEK DOBRÉ NÁLADY

04.04.2013 21:10

Letos již po čtrnácté pořádá město Kryry svou největší akci: Svátek dobré nálady. Už jsme si za poslední dva ročníky zvykli, že je – myslím k dobru věci – připravováno sdružením RestArt Ivana Krumla a Petra Ulkeho.

 

Tradičně i internetové stránky KRYRY info RestArťákům letos položily „vpředvečer“ akce několik málo otázek:

Pořádání takové akce, kterou je Svátek dobré nálady, je pro vás v tuhle chvíli už otrava, jenom rutina nebo stále ještě výzva?

Otrava nikdy, rutina někdy a výzva vždycky! 

Loni jste poprvé program Rockových čarodějnic odstěhovali z letního kina do centra města - letos do toho jdete znovu. Znamená to, že na rockový koncert na náměstí Čsl. armády nebyly stížnosti? Nebo ne úplně zásadní?

Přesně tak, nebyly stížnosti zásadního charakteru. Chceme věřit, že ani letos tomu nebude jinak, za což spoluobčanům velice děkujeme! Ale také se toto řešení ukázalo jako smysluplné a přínosné. Slavnosti prostě patří na náměstí co nejblíže k lidem. Konec konců tím i odpadá komplikované stěhování stage a veškerého technického zázemí z místa na místo.

Z tiskové zprávy jsme se nedověděli, kdo bude program 1. máje moderovat?

Tak 1. květen je jasný. Tady si asi nikdo neumí představit u mikrofonu nikoho jiného než Mgr. Kamila Krause. I jemu patří velký dík, že tu káru táhne s námi dál... No a Rockové čarodějnice, to bude pro letošek určité novum: hudební večer průvodním slovem doplní mladý, ale zkušený moderátor a Dj Karel Fiala ze Žatce.

Program letošního Svátku dobré nálady je opět nabitý. Problémy s financováním čehokoli má celá republika, poměrně výrazné i Ústecký kraj, to se samozřejmě nemůže vyhnout ani městu Kryry, které také šetří, jak a kde může. Jak se naplnění takového programu dělá s omezenými financemi? Nebo pro tuto akci peníze omezeny nebyly?

Tak tato akce je omezena finančními zdroji vždycky ;-) Jiná srovnatelná města a obce uvolňují ze svého rozpočtu na obdobné projekty vyšší částky, než se kterými pracujeme my a mohou si tudíž dovolit i "větší rozlet". Ale my jsme realisté. Prostě jenom děláme maximum možného. A snad se nám to i daří díky hledání dalších doplňkových finančních zdrojů. Bez toho by dvoudenní oslavy v tomto rozsahu nebyly vůbec myslitelné.  Kryry jsou pro nás srdcová záležitost, vždycky to tak bylo a vždycky to tak i zůstane...

XIII. svátek dobré nálady přivedl do Kryr Evu a Vaška, letos jste pozvali Velkopopovickou kozlovku. Je to směřování spíše k té starší generaci?

Tak myslím, že základní koncept slavností je jasný a předem daný. Na Čarodějnice pobavit ty mladší a na Svátek práce, konaném v jakémsi retro stylu,  zase ty o něco odrostlejší. Tedy střední a starší generaci.

Co samo sdružení RestArt považuje za největší programovou bombu nadcházejících oslav? Na co byste pozvali především?

Neřekl bych bombu, ale pár lahůdek se určitě i letos najde. Kromě již zmiňovaného návratu legendární veselé skorodechovky Velkopopovické kozlovky bych rád zmínil nejlepší českou revivalovou kapelu AC/DC Bon Scott Memorial Band. Svou do detailu propracovanou scénickou šou bezpochyby strhnou každého návštěvníka oslav. Ale také nemohu vynechat tradičního hosta, hard rockovou Pumpu, která nikdy nezklame. A také Kabát revival, pro který platí to stejné. Nemohu též zapomenout na letošní atraktivní obohacení slavností, jímž bude oslava 140 let založení kryrského Sboru dobrovolných hasičů. Při této příležitosti bude sboru slavnostně předán čestný prapor z rukou starosty města. Zároveň proběhne před DPS výstava historické a soudobé hasičské techniky a ukázka činnosti sboru.  Ale jistě je toho ještě daleko více, co stojí za zmínku. Podrobný program najdou zájemci na webu: https://www.pivnimaj.cz/ nebo na programových plakátech.

A když už byla zmiňovaná nějaká ta programová „bomba", tak přeci jenom ještě něco: snad to nezakřiknu, ale 30. 4. by měla na koštěti (nebo případně i bez) přiletět a zazpívat ta nejkrásnější čarodějka ro(c)ku - česká Miss 2010 - Jitka Válková! Zkrátka je se na co těšit...

Co s počasím? Objednali jste něco kvalitnějšího, než co svatý Petr nabízí na začátku dubna?

Na to v tuhle chvíli neodpovím – angažovali jsme pana faráře Hurta, který se za nás pečlivě modlí (ono se nic moc víc totiž dělat nedá) a pevně věříme tomu, že letošní dlouhá zima se přehoupne rovnou do léta.

Chcete dodat ještě něco závěrem?

Určitě bych rád poděkoval všem, kteří nám v přípravách nebo průběhu slavností pomáhají. Takže velké DÍKY patří starostovi p. Brdovi, kulturní komisi města, letošnímu hlavnímu mediálnímu partnerovi oslav Hitrádiu FM a samozřejmě především všem sponzorům a podporovatelům! A snad poslední věc - nenechte nás v tom a podpořte slavnosti svou účastí v recesistickém poledním prvomájovém průvodu.

„Recesisté všech zemí, spojte se!"

Díky za rozhovor.