ZÁJEZD MYKOLOGICKÉHO KROUŽKU

13.09.2014 11:40

Také v roce oslav 40. výročí založení kroužku vyrazili kryrští mykologové na svůj tradiční zájezd. Účast byla tradičně skvostná a naplněný autobus v sobotu 6. září 2014 krátce po deváté hodině vyrazil směr Rakovník.

Třebaže původně byla avizována návštěva pivovaru a prohlídka závodu, exkurze se nakonec nekonala. Důvod? V rakovnickém pivovaru se v sobotu prostě nepracuje… přesto jsme se na dvůr závodu, jehož pivo získalo na dočesné v Žatci nějaká ocenění, dostali. V Rakovníku totiž probíhalo posvícení. Na dvoře pivovaru vyhrávala reprodukovaná muzika, točilo se tu pivo, grilovaly klobásy. Kdo chtěl, mohl posedět, najíst se a zahnat žízeň.

Vraťme se na chviličku k těm oceněním – cituji z týdeníku pro Rakovnicko a Novostrašecko RAPORT:

„V degustační soutěži, jejímž odborným garantem je Chmelařský institut, soutěžila piva vařená ze žateckého chmele. Svým významem soutěž patří mezi pět nejdůležitějších, které se v ČR konají, a výsledky jsou tudíž mezi pivovarníky velmi respektované. Letos se degustací zúčastnilo 27 pivovarů, které do 11 kategorií přihlásily celkem 137 vzorků piv. Během dvou dnů posuzovalo piva 213 degustujících.

V takto náročné konkurenci získal Tradiční pivovar v Rakovníku hned tři medailová ocenění. V kategorii polotmavých piv obsadil Bakalář, polotmavé výčepní, 2. místo. V kategorii světlých ležáků získal 2. místo Bakalář, světlý ležák za studena chmelený a 4. místo v téže kategorii patřilo klasickému světlému ležáku. Mezi tmavými ležáky obsadil 2. místo černý Černovar.“ 

Rakovnické náměstí bylo plné. „Na provázku“ tu měl malou galerii fotografií svých členů Klub Amfora (mimochodem měl výstavu i v kryrské základce a v Rozhledně – březnové číslo z roku 2011) vyšel rozhovor s panem Václavem Hvězdou), byly tu pouťové atrakce pro děti a spousta, spousta stánků s tradičním i netradičním, vkusným i kýčovitým sortimentem.

Na Rakovník měli naši mykologové zhruba dvě hodinky. Každý je prožil po svém, prošel se, prohlédl si, co ho zajímalo, občerstvil se. „Já jsem spokojený,“ svěřil se mi host zájezdu Dušan Krivský, „V Rakovníku jsem ještě nikdy nebyl a jen třeba náměstí mají velice pěkné.“

O půl jedné se houbaři opět natěsnali do autobusu. Ten nabral směr na tradiční Drahouš, kde už vyhládlé výletníky očekávala paní Johnová a řízek s bramborem. Po krátkém oddychu se pak část výletníků vypravila houbařit. O tom, kam se na lov vypravit, se losovalo – zvítězil Sv. Hubert. Tam se následně na necelé tři hodiny mykologové rozeběhli do lesů, aby tu dolovali jejich poklady.

V pět večer se odjíždělo – resp. o více než patnáct minut později, neboť jeden z méně ukázněných účastníků zájezdu i s partnerkou dorazili pozdě.

V restauraci na Drahouši čekala všechny večeře. Podával se guláš s knedlíkem. Pak se bleskově připravovala výstavka hub, na kterou se ve finále přišli podívat nejenom sami mykologové, ale i celé osazenstvo restaurace. K tomu už vyhrával pan Jaroslav Tříska, věrný a naprosto pravidelný účastník houbařských zájezdů, tancovalo se, popíjelo, dobře se všichni bavili a v průběhu toho také hodnotili. Vyhlášena byla pak celá řada cen, těch vážných i těch s podtextem recese.

Zájezd se chýlil k závěru. Byl kratší, méně únavný těch předešlých. Přesto i v roce 40. výročí založení kroužku stál za to.

 

Krátkou FOTOGALERII nazlnete ZDE a tradičním doplňkem je i dnes videoreportáž, na které se tentokrát jako kameraman (i glosátor...) podílel host zájezdu JUDr. Dušan Krivský.