ZÁMEČKY LÁSKY

22.09.2013 06:51

Motto:

„Milovat znamená zamknout si Tě do mého srdce a ztratit klíč.

Být milován znamená zůstat ve Tvém srdci napořád.“

Kdysi prý v daleké Číně byla na Velké čínské zdi natažená lana, na která čínští novomanželé připevňují visací zámečky. Uzamknutím zámečku a následným přehozením klíče přes zeď si manželé mají zajistit štěstí a věčnou lásku. Možná, že se právě tímto starým rituálem inspiroval spisovatel Federico Moccia (na fotografii vlevo), ve své knize „Chci tě“. Její hlavní protagonisté totiž stvrzují svou lásku připevněním visacího zámku řetězem na kandelábr starobylého mostu Milvio v Římě a hozením klíče od zámku do řeky Tibery. Volba mostu není náhodná, právě na tomto mostě údajně zahynul mučednickou smrtí patron všech zamilovaných, sv. Valentin.

Příběh mladých milenců inspiroval nejprve Italy, kteří po vzoru románových hrdinů začali na kandelábry mostu Milvio zavěšovat visací zámky se svými jmény. Postupně se zvyk rozšířil po celé Itálii a ověnčené mosty bylo možno vidět i v Miláně, Turínu, Neapoli, na Sicílii, či v Benátkách.

U některých mostů dokonce přibyly prodejní stánky se zámky. Stovky zámků dokonce narušily stabilitu sloupů pouličního osvětlení a znepokojily městskou správu. Počet zámečků na mostech stoupal, stejně jako popularita mladého italského spisovatele. Jeho knihy byly přeloženy do mnoha jazyků a příběh byl i filmově zpracován. Není se tedy co divit, že romantický rituál brzy našel své příznivce po celém světě.

Francie, Anglie, Dánsko, ale třeba i Kanada, Jižní Korea, Uruguay nebo Austrálie. Zde všude se rozšířila víra v magické zámky lásky, které mají přinést milencům věčné trvání jejich láskyplného pouta. V desítkách zemí po celém světě se objevují shluky zámků na mostech u velkých, navštěvovaných řek, ale i u menších romantických potůčků. Na Treťjakovském mostě v Moskvě byly dokonce kvůli zámečkům zbudovány speciálně vytvořené kovové konstrukce ve tvaru stromů, aby zámky nehyzdily vzhled mostu. Mladí Rusové věří, že klíč od milovaného srdce vhozený do řeky zajistí, že jim drahou polovičku nikdo neodloudí a tak jsou všechny stromečky obsazeny do posledního místa.

Zvyk se nevyhnul dokonce ani České republice, kde zámky nalezneme na mostě nad Čertovkou. Najdeme je například také v Žatci a od soboty 21. září 2013 i v Podbořanech.

Na lávce pro pěší přes Dolanský potůček tu zavěsily své zámečky lásky první dvojice. Milou akci zorganizovalo volnočasové rodinné centrum Duhový svět. Krátce po třetí hodině odpolední před několika účastníky vystoupila členka výkonné rady tohoto občanského sdružení Lenka Balínová, která stručně připomněla historii, význam a smysl akce a „MOST LÁSKY“ přestřižením pásky otevřela. Prvním párem, který svůj zámek na zábradlí lávky pak připevnil, políbil se a klíč poté odhodil, byl starosta Podbořan Mgr. Radek Reindl s chotí.

Jinak byla tato akce spíše komorního charakteru. Lávku nad Dolanským potokem v chladném, zamračeném dni nenavštívily stohlavé davy milenců a statika mostu nebyla tisíci visacími zámky nikterak ohrožena. Dalo by se dokonce říci, že organizátoři byli před návštěvníky v přesile – alespoň zpočátku. A to i přes to, že pro příchozí bylo připraveno skromné pohoštění ve formě sladkých zákusků, že byla možnost zakoupit si na místě i zámeček a připraveno bylo také improvizované rytecké nářadí, jímž bylo lze na něj umístit iniciály či jména páru. K tomu milá příhoda: dorazil pár mladých, který si potřeboval zámeček zakoupit. Pětatřicetikorunovou položku chtěl však mladý muž hradit dvoutisícovkou, což samozřejmě zaskočilo všechny přítomné. „Toho se, holka drž,“ zaznělo u mostu, „ten je movitej…“ Nakonec se páru podařilo z kapes vykutat třicet korun v drobných, na zbylou pětikačku byla uspořádána blesková sbírka, takže nakonec symbol svého vztahu na lávku tihle dva připevnili.

Spolu s nimi sobotního odpoledne 21. 9. 2013 této možnosti využilo čtrnáct dvojic, což koneckonců úplně málo zase není. A jak mi prozradila paní Irena Uldrichová, místopředsedkyně výkonné rady Duhového světa, není samozřejmě nic ztraceno – k mostu může přijít kdykoli kdokoli a svůj zámek na něj připevnit. Jenom si bude muset přinést ten svůj.