1. NAROZENINY

22.02.2012 21:26

 

Sdružení RestArt Ivana Krumla a Petra Ulkeho slaví své první narozeniny. Metalovým koncertem…

Nemám rád superlativy. Přesto nejsem s to jinak, než v superlativech – to v souvislosti s působením sdružení RestArt v Kryrech – hovořit. Já jsem to napsal už několikrát (a řekl tisíckrát…), na tomto webu nebo napsal na stránky Kryrské rozhledny, že působení tohoto sdružení v našem městě považuji za obrovský kulturní přínos.

Napsal jsem o sobě už i tolik, že jsem do Kryr – maloměsta – přišel z Prahy. Z velkoměsta. Tedy odněkud, kde se kultura podává na těch profesionálně nejpozlacenějších talířích, jaké si je možno představit. Samozřejmě, že za patřičnou cenu.

Za nesmírně luxusní ceny tak sdružení RestArt kvalitní kulturu už rok exportuje právě k nám. Ne tu nejvyšší, světovou, ale takovou tu velmi solidní. Profesionální. Je mi jasné, že sdružení RestArt nikdy do dvoutisícového městyse, jakým Kryry jsou, nebude moci přivést umělce světových jmen. Nejsou na něco podobného ani finance, nakonec ani prostory, kde by se podobná akce mohla odehrát. Přesto jsme se tu díky tomuto sdružení setkali v uplynulých týdnech a měsících se jmény českých celebrit, s nimiž bychom se nebýt RestArtu asi jinak nesetkali.

Jak na sdružení RestArt hledí kryrská radnice?

„Pro Kryry je spolupráce s tímto sdružením určitě plus,“ míní starosta města Miroslav Brda. „Chtěl bych jim u příležitosti jejich prvních narozenin ze srdce popřát ještě mnoho dalších úspěšných akcí - a aby se takovými akcemi neprezentovali jen u nás, ale i v dalších obcích Podbořanského regionu.“

Jednoho z „RestArťáků“, pana Ivana Krumla (na fotografii vpravo), jsem požádal o krátký rozhovor. Jak se na celou záležitost dívá on?

RestArt slaví první rok života. Proč ale RestArt, když jste ještě před rokem byli „Re(s)tardi"?

Vždy jsme byli „RestArti" (Sdružení RestArt), to jenom někteří „zlí" jazykové nás přejmenovaly na „Retardy" či „Re(s)tardy". A my sami se koneckonců tak i často cítíme, tak to občas i neoficiálně z hecu a recese sami přebíráme.

Proč jste si pro své působení vybrali zrovna Kryry? Proč ne třeba Podbořany, kde je nepoměrně víc obyvatel, tedy víc potencionálních návštěvníků Vašich akcí?

Jak Petr, tak já máme v Kryrech kořeny a osobní vazby. Takže to vždy bylo a je pro nás přirozené pole působnosti. Navíc já osobně jsem v Podbořanech v devadesátých letech nějaký ten čas v oblasti kultury působil. Není důležité, že ani s odstupem času nemohu říci, že bych na tu dobu vzpomínal dvakrát rád. Byla to hektická léta po sametové revoluci a nikdo pořádně nevěděl, jak se stavět ke vstupu privátního sektoru do kultury. Na rozdíl od Kryr jsem tady zkrátka necítil podporu a snahu pomoci, když to bylo potřeba.

Podnikání v kultuře je hodně specifická záležitost, která se neobejde bez pomoci a podpory jak představitelů města, tak i podnikatelské sféry.  Myslím si, že když už někdo - z nejrůznějších důvodů - nechce nebo nemůže pomoci dobré věci, neměl by alespoň tomu druhému házet klacky pod nohy. To se z mého pohledu v Podbořanech dělo, nicméně dále to nechci rozebírat - je to dnes pro mne uzavřená kapitola.

Vzpomeneš si vůbec, kolik akcí jste za ten jediný rok pro Kryry připravili?

Jednoduché počty, rok ještě není tak dlouhá doba, abych si to nepamatoval: dvě taneční zábavy, rockový festival, městské slavnosti Svátek dobré nálady - Pivní máj, koncert lidových písničkářů Evy a Vaška, bigbítovou tancovačku, adventní jarmark s kulturním programem a reprezentační ples. K tomu je potřeba připočítat celou řadu dalších aktivit, jako je např. programová spolupráce na různých slavnostech a oslavách včetně zajištění cateringu a občerstvení, ale i třeba provoz letního kina.

To mě zajímá: má vůbec klasický biograf ještě budoucnost?

(Povzdech) Zdá se, že letos bude poslední promítací sezóna, kterou skončí projekce z klasického 35 mm filmu. Už letos budeme mít veliké problémy hrací profil naplnit. Zdaleka ne všechny uváděné filmy jsou totiž dnes k dispozici v tomto klasickém formátu. Pro další léta již distributoři počítají s definitivním a plným přechodem na digitalizaci.  Přestavba promítacího zařízení kina na digitální technologii by si vyžádala investici v řádu několika milionů korun, a to je pro místní podmínky, i s využitím eventuálních dotačních titulů, které se nabízejí, naprosto nemyslitelné.

Jak se Vám spolupracuje s místní radnicí?

Na spolupráci s místní radnicí si nemůžeme stěžovat - a děkujeme za ni. Důvěru v nás kladenou se pokoušíme nezklamat a snad se nám to i daří.

Jak své první narozeniny oslavíte?

Žádné okázalé akce a opulentní oslavy neplánujeme. To až třeba při 10. výročí vzájemné spolupráce (smích…). Spíše si sami uděláme radost v podobě narozeninového „Retard festu" plánovaného na tuto sobotu, tj. 25. 2., určeného především milovníkům rockových decibelů.

To zní pomalu jako varování…?

To jsem nechtěl. Varovat netřeba. A jestli zrovna tohle není po každého z Kryr „to pravé ořechové“, pak věřím, že už na svátcích dobré nálady – už pomalu klepou na dveře - si užijí opravdu všichni… věřím je špatné slovo – troufám si říci, že slibuji!

Co říci závěrem?

Sám za sebe bych chtěl říci, že ačkoli je RestArt - bráno lidskými měřítky – doposud miminem, jde o dítě mající se chutě k světu. A že je mi ctí sfoukávat alespoň symbolicky první svíčku z tohoto narozeninového dortu.

ResArťákům chci u příležitosti jejich prvních narozenin popřát všechno nejlepší, mnoho štěstí, zdraví a hlavně nadšených a spokojených fanoušků!