BRUTUS V KRYRECH

09.04.2012 11:58

 

Páteční večer 6. dubna 2012 patřil v Kryrech rokenrolu. Sdružení RestArt uspořádalo v místní sokolovně koncert skupiny BRUTUS, která je považována za legendu českého tancovačkového bigbítu.

Vznikla v Rakovníku v roce 1966 pod jménem Mandragora a za celou historii skupiny se v ní vystřídalo 43 muzikantů. V době normalizace byla několikrát nucena činnost pozastavit a vždy ji obnovila pod novým názvem (1973 - Elektronik, 1980 - Brutus, 1982 - Kyklop). Po sametové revoluci vystupuje pod názvem Brutus a objíždí se svými čtyřhodinovými zábavovými koncerty celou Českou republiku, od sálů velkých měst po sokolovny v zapadlých vesnicích. V roce 1995 skupina hrála ve filmu Indiánské léto Saši Gedeona. Skupina spolupracovala např. s legendárními UK Subs, TV Smith, Suzie Quatro, Dr. Feelgood nebo slovenskými Zóna A či No Name. Úzce spolupracují s britskými The Vibrators.

V pátek, jak už bylo v úvodu řečeno, vystoupila skupina Brutus v Kryrech a do sálu sokolovny si ji přišlo poslechnout zhruba 200 lidí. Začala sice o poznání později než v avizovaných dvacet hodin, zato téměř okamžitě její svižné, temperamentní skladby přilákaly na parket celou řadu účastníků akce.

Osm muzikantů (pět zpěváků a každý jinou barvu hlasu…) hrálo bez jakékoli pauzy plné dvě hodiny. Po cca dvacetiminutové přestávce pak s Brutusem vystoupila i jedna z návštěvnic koncertu s písní skupiny Beatles OH! DARLING.   

V průběhu koncertu bylo možno koupit CD skupiny nebo trička s jejich logem, čehož využila celá řada lidí – a hned se do nových úborů také převlékla, takže „Brutusáků“ byl plný sál. S přibývajícím časem bylo na parketu lidí čím dál víc, až tu nebylo doslova k hnutí. Známé texty si notovali spolu se skupinou a když došlo na DLAŽEBNÍ KOSTKU, která je patrně největším hitem skupiny, zpívala celá sokolovna.

Koncert skončil až sobotního rána. Ze sálu kryrského kulturáku odcházeli spokojeně jak ti mladší, tak ti dříve narození – každý si mezi písničkami rakovnické skupiny našel totiž to své.