EVA A VAŠEK POD SCHILLEROVOU ROZHLEDNOU

15.08.2011 06:51

 

Koncert byl věnován manželům Krumlovým, kteří oslaví v těchto dnech Zlatou svatbu, a paní Daně Ulkeové.

Kolem tří set lidí se ve čtvrtek 11. srpna 2011 sešlo v kryrském letním kině, kde se od 18,00 hodin uskutečnil koncert Evy a Vaška – manželského páru z Blanska.

Organizátoři akce, Ivan Kruml a Petr Ulke (Sdružení RestArt), dostáli svým slibům a zajistili jak bezplatný autobus, který svezl zájemce o koncert z blízkých obcí, tak i kyvadlovou dopravu mezi kryrskou „důchodárnou“ a letním kinem. Té mnozí nevyužili – na dodávku nečekali a srdnatě vyšlapali kopec k letňáku po svých. A tak se na scéně pod Schillerovou rozhlednou začali scházet první návštěvníci už po páté odpolední. Pořadatelská služba je tu uvítala oblečená stylově v krojích a každého z příchozích obdarovala malou sladkou pozorností. Všichni pak měli možnost „rozdýchat“ právě zdolaný kopec u stánků s občerstvením.

Vystoupení Evy a Vaška mělo své předskokany – se svou fenkou Keysi (border kolie) se představila Alena Smolíková. Obě „děvčata“ jsou známá například z televizní show stanic Nova a Markíza Talentmánie, ve které se propracovala až do superfinále. Vystoupily také Perličky, kryrské mažoretky – ty sice v poněkud okleštěné sestavě, protože sehnat celý tým těchto školaček je uprostřed prázdnin úkol pochopitelně neřešitelný, přesto za předvedenou skladbu sklidily zasloužený potlesk.

Pak už na pódium vystoupili hlavní protagonisté večera: Eva a Vašek Ševčíkovi, které v Kryrech přivítal starosta města Miroslav Brda.

Co k jejich vystoupení říci? Na tři stovky diváků by rozhodně nesouhlasilo s tvrzením kritiky, že jejich umělecká úroveň je chabá. Naopak. Zazpívali písničky, které i díky jejich podání v Čechách doslova zlidověly, představili i několik novinek. Kryrský koncert si i sami, a já podotýkám, že velmi vtipně a distinguovaně, odmoderovali. Prozradili při tom na sebe mnohé také ze svého soukromí, zkrátka laškovali jak spolu vzájemně, tak i s diváky v hledišti. Ti se dobře bavili, mnohé z písniček si zanotovali spolu se zpěváky, prostě v letním kině vládla po celý večer skvostná, uvolněná a pohodová nálada.

O přestávce si měli možnost návštěvníci představení zakoupit CD a DVD nosiče, a to za cenu velice rozumnou, čehož mnozí využili. Eva s Vaškem se jim i podepsali, takže si ze čtvrtečního večera odnesli kromě příjemného zážitku i pěknou vzpomínku.

V závěru vystoupení došlo i na ty, jimž organizátoři akce tento večer věnovali: Ivan Kruml i Petr Ulke si se svými maminkami zatancovali před zaplněným hledištěm letního kina, za doprovodu Evy a Vaška, sólo.

S Evou a Vaškem se těsně před půl devátou rozloučil starosta Miroslav Brda – Evě předal bílou orchidej (dostal pusu…) a přítomným slíbil, že se s Evou a Vaškem nevidí v Kryrech naposledy. Přijedou totiž na Svátek dobré nálady, takže kdo zaváhal tentokrát (a jejich koncert opravdu potěšil, nikoho neurazil), prvního května příštího roku zaváhat nemusí. Eva s Vaškem snad budou mít potom možnost prohlédnout si také Schillerovu rozhlednu, která se jim moc líbila. Ve čtvrtek byli u nás opravdu jenom na skok, měli čas zhltnout tak akorát malé občerstvení a zapít je lokem limonády.

Vydařený večer ukončila Recesse oblíbeným Kankánem. Do svého alba si tak skupina může přidat fotografii s Evou a Vaškem Ševčíkovými, kterým se i jejich vystoupení moc líbilo.

Závěrem bych si dovolil poznamenat, že spolupráce MěÚ Kryry a Sdružení RestArt nese městu zjevně ovoce. Myslím zralé a chutné plody, což je pro kulturu obce jen a jen dobře.