HASÍME 80tky NA GRILU

29.07.2012 18:04

 

Pokud jde o zmíněné osmdesátky, jsou jimi myšlena osmdesátá léta minulého století a hudba, která tehdy dominovala scéně české pop music. Hasilo-li se pak v sobotu 28. července 2012 za budovou obecního úřadu něco, pak to byla především žízeň a v grilovací popelnici se od odpoledních hodin točila pěkná vepřová kýta.

 

Vítejte v Kolešově!

 

Místní sbor dobrovolných hasičů uspořádal také letos (vloni u příležitosti křestu obecního grilu to bylo poprvé) prázdninové setkání při pěkné písničce, sklence nějakého toho ušlechtilého moku a něčeho dobrého na zub. Už od odpoledních hodin se za obecním úřadem rozpaloval gril, stavěl stan a přinášely se židle a stoly. Posezení bylo připraveno pro zhruba padesátku hostí a dlužno podotknout, že ve finále nestačilo a v průběhu večera bylo nutno ještě nějaký nábytek přidávat. V jednu chvíli totiž bylo na místě šedesát návštěvníků.

V šest hodin sousedské posezení v Kolešově vypuklo. Ačkoli byla akce určena především dospělým, v mnoha případech je samozřejmě doprovodily i děti. Nebylo to pochopitelně nic proti ničemu, kolešovský areál za úřadem je vybaven dětským hřištěm, které by mohlo závidět i leckteré město – chybí snad jen bazén, který by za parného, dusného podvečera určitě bez využití nezůstal, to je ovšem otázka pro místního starostu. Podle informací, které mám v tuto chvíli k dispozici, se však žádný aquapark v Kolešově nechystá.

 

Přišli tedy mladí i staří. Zmíněné parné počasí přineslo občas krátkou, nevýznamnou dešťovou přeháňku, která byla naprosto bez problémů přečkána pod střechou stanu. Příjemný večer tak ozvláštnila i duha, která se objevila nad střechami kolešovských domů.

 

Jídla a pití bylo hojně. Někteří návštěvníci akce si připravili nějaké chuťovky i doma a přinesli je s sebou, na místě pak byly nabízeny nakládané buřty a samozřejmě se čekalo na nefalšovaný hasičský stejk, který se zatím rožnil v obecním grilu.

Pro dospělé byla také připravena řada soutěží, například v pití piva. Pánové se potýkali s půllitrem, dámy s třetinkou. V ženské soutěži přitom došlo k drobnému excesu, kdy budoucí vítězka byla tak žízniva, že než stačila být soutěž odstartována, dobře polovičku poháru zlatavého moku měla už v sobě, což bylo zcela unfér zvýhodnění.

 

O to tu ale vůbec nešlo. Kýta byla hotova a mohlo se jít porcovat. Tohoto úkolu se ujal starosta Porazík, který z ugrilované vepřové končetiny odkrajoval plátky voňavého masa s grácií a zručností kuchařského mistra. Ke stejku se podával chleba, hořčice, kdo chtěl, dostal i kyselou okurku nebo porci křenu. Cena luxusní – 25 korun za kus. Netrvalo dlouho a na stole, na němž se porcovalo, zůstaly jen kosti a prázdná třílitrovka od okurek.

 

Nebylo toho málo? „To je otázka pro budoucnost,“ říká starosta Václav Porazík, který urval jednu z posledních porcí. „Nevěděli jsme, jak velký bude zájem,“ vysvětluje k tomu i místostarosta Svítil, „Vloni se po kýtě zaprášilo velmi podobně jako letos, ale tehdy byla zadarmo.“

 

Pivo došlo půl hodinku před půlnocí, i tak se ještě sedělo. Poslední odcházeli domů až v půl třetí ráno. Akce se vydařila, dorazilo pomalu půl vsi a strávili pěkný, příjemný večer. Druhý ročník obecní grilovačky tak potvrdil platnost, smysluplnost této nově založené tradice a chuť obyvatel Kolešova sejít se, pobavit se a společně se poveselit. Nezbývá tedy než dodat na shledanou příští rok!

 

VIDEO VE 3D