II. VÝSTAVA MALÍŘE MIROSLAVA MOTTLA V KRYRSKÉ ŠKOLE - „MALÍŘ NA CESTÁCH"

10.05.2011 21:02

V kryrské základní škole je v těchto dnech ke zhlédnutí výstava akvarelů malíře Miroslava Mottla.

 

Malíř z Jesenice

Pan Miroslav Mottl má přirozený talent. Zkrátka bere do rukou štětce, barvy, papíry či „dekly“ a bez velkých složitostí, jednoduše a prostě maluje. A ví jak, který tvar zjednodušit, jak, kterou barvu namíchat, kam přidat kontrastu a ostrosti a kde naopak jen tak měkce máznout nebo nechat barvy do sebe rozpít.

Léta ho pozoruji a obdivuji, jak skvěle komponuje. Dokáže s jistotou vyvážit komplikovanou souhru stovky odstínů a tónů jedné a téže zelené nebo modré nebo šedé, jakoby celý život nedělal nic než to. Podle rukou ale poznáte, že je přivyklý na jinačí práci a že častěji drží násadu vidlí nebo kladiva než štětec nebo pero.

Skoro padesát let vystačil s tím co si o uméni vysnil podle knížek a co vypozoroval kolem sebe. Pak se nechal přemluvit ke studiu na tzv. „Konzervě“ a ten kurz přinesl výsledek, začal o sobě pochybovat. Ztratil tu obdivuhodnou sebejistotu a je vidět, že se tu a tam do něčeho nutí.

Ale nebojte se, příroda se nedá potlačovat věčně a Mottl bude zase Mottlem.

 

Vypadá jako čert. Ne ten zlý, ten dobrácký, jak ho známe od pana Lady či Drdy. Černé vlnité vlasy, výrazný nos v opáleném obličeji, oči jako bystré čárky, vnímavé i pozorné. Jak by to také mohl být čert, když - jak stále tvrdím – má talent od samotného Boha, také zlaté srdce. Víte již, o kom píši? O svém oblíbeném malíři a příteli MIROSLAVU MOTTLOVI z Jesenice. Nikdy nezpychnul, i když ho provázejí výtvarné úspěchy, stačí mu, že lidem rozdává v obrázcích radost i pohodu. Když ještě píši, co má, tak také hezkou a milou ženu Milušku, která je dobrým duchem jeho tvorby i rodiny. Stará se, aby se její Míra v zápalu malování nezapomněl najíst, aby vyšel na procházku s milovanými vnoučaty,atd. atd. Miroslav i přes zralý věk výborně sportuje, hraje stále aktivně stolní tenis, o mnoho let mladší borci si neví rady, jak ho porazit... Náš výstavní host má také rád Kryry, proto můžeme napsat hrdě

MIROSLAV MOTTL SE VRACÍ,

další kolekcí obrázků ve výstavní expozici ZŠ Kryry. Tentokráte se představí jako turista na dovolené, proto jsme výstavu nazvali

MALÍŘ NA CESTÁCH.

Kdekoliv byl Miroslav na dovolené (Řecko, Itálie, Turecko, Chorvatsko,atd.), tak odmítaI lenošení na plážích, ale vypravil se se skicákem i fotoaparátem za zajímavými scenériemi a ukládal si barvy i kompozice do hlavy, ale hlavně se jeho ruka rozběhla po papíře, aby navždy zachytila atmosféru, lidičky, palmy, stavby, především však moře ve všech jeho podobách i náladách. V kryrské škole uvidíte perokresby, lavírované perokresby, akvarely i pastely, stačí v kterýkoliv den v týdnu od 7.30 do 16.00 zazvonit a rádi vás pozveme a umožníme prohlídku.

Výstava je opět PRODEJNÍ, jako byla ta první (MALÍŘ JDE KRAJINOU). Stačí si poznamenat číslo obrázku a u ekonomky ZŠ si zarezervovat jeho koupi, tam se také dozvíte, že malíř - zvláště pro Kryry- stanovil tu nejlepší příznivou cenu. Při předcházející výstavě se ze zhruba stovky obrázků prodalo 46! V dnešní složité, přetechnizované době bychom opravdu neměli zapomínat na fakt, že člověka neobohacují jen předměty všední a jídlo, ale také krása, vzpomínka i potěšující pohled na malířské dílo.

 

Za žáky i zaměstnance školy,také - věřme – hodně občanů Kryr v závěru vzkazuji: „Miroslave, díky! Přejeme ještě hodně malířských cest a šťastných návratů v naší krásné zemi i zahraničí!"

Mgr. Kamil Kraus