KRYRSKÉ MAŽORETKY PŘIVEZLY Z KAMENICE ČTYŘI MEDAILE

15.04.2018 19:47

 

Na sportovním poli se v sobotu 14. dubna 2018 Kryrům dařilo. Nejenom, že se poprvé na jaře prosadili fotbalisté SK Havranu a deklasovali Klášterec 5 : 1, ale kryrské mažoretky se zúčastnily své druhé letošní soutěže. Zatímco v Děčíně se jim nepodařilo na medailové umístění zaútočit ani náznakem, v České Kamenici vystoupily na stupně vítězů všechny tři jejich soubory. Ze soutěže Českokamenická mažoretka se domů vracely se třemi bronzovými medailemi a jednou zlatou.

 

 

Poprvé na velké soutěži zabodovaly nejmladší dívky Cherrios. Ty přede dvěma lety poměrně dramaticky obměnily svůj kádr – tedy z původního souboru přešla spousta děvčátek do vyšší věkové kategorie a do nejmladších mažoretek přišlo mnoho nováčků – a ono to prostě všechno chce svůj čas. Tentokrát se tedy v Kamenici první úspěch dostavil a nejmenší kryrská děvčátka vybojovala třetí místo.  

 

Prostřední věkovou kategorií mezi kryrskými mažoretkami je uskupení Pink Ladies. Ty v rámci tří zdejších mažoretkových souborů držely pověstného „Černého Petra“, metály nezískávaly, nevedlo se jim. „S těmi je největší potíž,“ svěřila se před časem vedoucí kryrských mažoretek paní Irena Uldrichová, „je prostě zajímá všechno, jen ne to, proč na tréninky do tělocvičny chodí. Začíná jim puberta a mlátí s nimi (a to hodně, směje se…) ode dveří ke dveřím.“ Jenomže Pink Ladies svůj stín dokázaly překročit. V posledních dvou letech jsou nejúspěšnějším souborem a pravidelně se v soutěžích na předních příčkách umísťují. Výjimkou je 13. ročník Dance Děčín, kde – a ještě o tom bude řeč, protože neprávem – propadly. Pink Ladies v České Kamenici vystoupily hned dvakrát, a to v sestavě s pompóny a s hůlkou, přičemž pompónově byly třetí, s hůlkou ve velmi solidní konkurenci zvítězily.

 

Nejstarší kryrské mažoretky se jmenují Neon Star Kryry. To jsou ty dívky, které soubor kdysi zakládaly, které prvně vystoupily před domácím publikem u příležitosti Svátku dobré nálady. Tehdy v cvičkách, bílých trikotech a v sukýnkách, které jim po večerech ušila paní Václava Polcarová. Snad z nějakého starého ložního prádla. Takové byly začátky tohoto nejúspěšnějšího kryrského sportovního kroužku posledních několika let. Dnes dívky vystupují v kostýmech za tisíce, v kozačkách. Medaile domů vozí téměř pravidelně, i když z původních členek souboru zůstala už jen málokterá. Opustily základní školu a rozeběhly se po školách středních nebo po učilištích i mimo Podbořanska, takže sehnat je k nácviku byť jen na jednu, dvě hodiny týdně, je zkrátka nemožné. Neon Star Kryry v České Kamenici zabojovaly a přivezly si bronzové medaile.

 

Jak je možné, že kryrské mažoretky v Děčíně totálně propadly a v Kamenici patřily k nejlepším? „I v mažoretkovském sportu se občas čaruje,“ vyjadřuje své mínění paní Uldrichová, „například proti Pink Ladies v Děčíně – to je kategorie do průměru věku 11,4 let – vystoupila děvčata, která byla evidentně starší. A když si vedle sebe představíte jedenáctiletou holčičku a čtrnáctiletou slečnu, která už má všechno, co má ženská mít, pak se s tím dá opravdu jen těžko soupeřit. A v tom Děčíně to takhle prostě bylo. Porotě ani organizátorům to nijak zvláštní nepřišlo, my jsme si to potom vyříkali po soutěži. V Děčíně jsme neprotestovali, dali jsme to jen jako nějaký podnět do dalších ročníků, takže příště to snad bude lepší a o fous spravedlivější. Na druhou stranu tahle nespravedlnost mohla naše holky nakopnout k lepšímu výkonu, takže pak to v Kamenici dopadlo tak, jak dopadlo.“

 

A dopadlo to dobře…

 

 

 

Fotografie: Veronika Boudová a Irena Uldrichová

Kamera videozáznamu: František Uldrich