KRYRSKÝ ADVENT 2016

05.12.2016 07:52

Kryry svůj vánoční strom rozsvítily až na druhou adventní neděli, tedy 4. 12. 2016. Na zvonečkovo hvězdičkovou adventní slavnost, jejíž režie se ujal pan Petr Ulke, pozval občany Městský úřad Kryry. Akci ve městě pod Schillerovou rozhlednou provázel adventní jarmark, jehož brány se otevřely už o desáté dopolední, následoval pak bohatý kulturní program. Ten vyvrcholil o páté podvečerní rozsvícením vánočního stromu a ohňostrojem.

 

 

Celou adventní slavností svým jedinečným a milým způsobem provázel Mgr. Kamil Kraus. Ten tradičně přivítal stánkaře, jejichž některé produkty vychvaloval na pódiu někdy dokonce s praktickým vzorkem, zmínil sponzory, neopomněl připomenout historii kryrských adventů, vyprávěl vtipy, kladl zvídavé otázky a, za správné odpovědi na ně, odměňoval. Čím? Samozřejmě adventním kalendářem.

 

Hovořil-li Kamil Kraus o stánkařích, je na místě dodat, že letos jich bylo méně než v letech předchozích. Nikde jsem si například nevšiml prodeje vánočních stromků. Nechyběly ale ryby (kapři za luxusních 65,- Kč/kg) od pana Šilhánka, prodávala se medovina, cukrová vata, půlkilové langoše, uzeniny, sladkosti. V předvánočním čase byl k dispozici stánek s hračkami, vánočními ozdobami a voňavým kořením. A další.

 

Hlavním hostem zvonečkovo hvězdičkové adventní slavnosti bylo uskupení osmnácti mladých muzikantů ze ZUŠ Rakovník, kteří si říkají Grippeds. Fungují už nějaký ten rok a znají je především ve Středočeském kraji. Získali také řadu ocenění nebo dokázali být i předkapelou na koncertu skupiny Brutus. Ačkoli bylo v neděli nepříjemně mrazivo, statečně doprovodili Kryry až k rozsvícení vánočního stromu.

 

 

Na pódiu před městským úřadem se představila se svým hudebním blokem i učitelka angličtiny naší základní školy Klára Kavalerová. Zazpívat přišli také děti ze školního sboru Havránek, které pod vedením paní Evy Šídové zkouší teprve dva měsíce. S tím, co ve své mateřince nacvičili v předvánočním období, se přišli pochlubit naši nejmenší. Vystoupení dětí z MŠ Pohoda vzalo za srdce všechny přítomné.

 

 

 

Když jsme u chlubení – Sbor dobrovolných hasičů Kryry představil veřejnosti zbrusu nový automobil, který kryrským dobrovolníkům pořídilo Město Kryry. Prohlédnout si ho přišel i host adventní slavnosti starosta Podbořan Radek Reindl. Zasvěcený výklad přitom přednesl velitel jednotky SDH Karel Spurný. Nejen do nového hasičského vozu mohla ale odpoledne veřejnost nahlédnout, na náměstí byla i cisternová automobilová stříkačka, kterou SDH dostal v loňském roce.

 

 

Zmínit je potřeba také doprovodné akce: sdružení Dietrich pozvalo účastníky adventu na prohlídku kostela a jeho oprav (a teď cituji z pozvánky:) „za zvuků vánočních koled, osvíceného svíčkami a provoněného františkem.“ Tady jste dostali barborku. Pozadu tradičně nezůstala ani základní škola. Připravila nejen obvyklou výstavu betlémů, o které poutavě vyprávěla paní ředitelka Hana Lehnerová, nejen každoroční čajovnu, ale v prvním patře i expozici „Cesta městem“, v níž jste mohli projít kryrskou Hlavní třídou. Vedle květinky jste tu našli třeba trafiku nebo masnu Irmy Chramostové.

 

 

S blížící se sedmnáctou hodinou nedělního odpoledne lidí na náměstí v Kryrech postupně přibývalo. Ve finále se jich tu sešlo – to na rozsvěcení stromu – šest nebo sedm set. Starosta Kryr Miroslav Brda přednesl krátký projev, v němž popřál všem hodně zdraví, spokojenosti, klidu a pohody a pak společně s panem farářem Alexanderem Siudzikem zapálil druhou svíci na adventním věnci. Pan farář jak věnci, tak i vánočnímu stromu požehnal.

 

V pět večer se strom na náměstí rozsvítil a následně nad Kryrami rozkvetl ohňostroj.